Прочитај ми чланак

ОМЛАДИНА ДВЕРИ: Какву ћемо Србију градити?

0

Многи наши пријатељи су отишли из ове земље. Ми нисмо. И нећемо. Ми ћемо се борити да изградимо земљу у коју ће се наши пријатељи са радошћу вратити.

У том смислу основна питања су питања запошљавања, образовања, али и питања безбедности, начина живота и партиципације у доношењу важних одлука за заједницу.

Запошљавање

Ми не желимо да младима неко нешто поклони и „намести“, али желимо земљу у којој постоје услови да сами стварамо.

То пре свега значи успостављања стабилног правног система у којем неће бити могуће да млади предузетник трпи притиске од стране власти, локалних тајкуна или криминалаца.

То даље значи преусмеравање средстава за субвенционисање страних компанија на субвенционисање домаћих привредника и пољопривредника уз обавезан услов да приликом ширења пословања запошљавају младе, те увођење подстицајних мера као што су бесповратна средства за младе брачне парове.

Образовање

Ми не желимо лакше образовање, али желимо квалитетније образовање и систем који ће препознавати афинитете и квалитете појединаца.

То се може постићи кроз бољу контролу приликом акредитације факултета, остваривање чвршће везе између високо-образових институција и истраживачких центара, квалитетнији начин стипендирања ученика и студената, развијање маханизма раног препознавања талената итд.

Начин живота

Ми не желимо ограничавање слободе избора, али желимо државну промоцију оних вредности које доприносе изградњи личних капацитета и капацитета заједнице.

Држава, путем медија и система образовања, треба да направи план промоције здравих животних стилова, толеранције, разумевања, дијалога, хуманости, патриотизма, насупрот негативностима које се тренутно сервирају, најчешће путем медија са националном фреквенцијом.

Као што видите, ми се боримо за сасвим обичну ствар – земљу која ће бити ослонац нама и нашим породицама.