Прочитај ми чланак

МОЋ РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ НАД СРПСКИМ НЕБОМ! Путинови Стрижи још једном ће показати …

0

У петак, 20. октобра, над београдским небом трећи пут ће се појавити руска аеро акробатска група Стрижи. Након учешћа на прослави стогодишњице српског војног ваздухопловства 2012 у Батајници, и наступа на војној паради октобра 2014, шест авиона МиГ-29, у црвеној, белој и тамно плавој боји, поново ће показати оно што већ 26 година одушевљава љубитеље и аеро спорта и борбених авиона.

У БОРБЕНИМ АВИОНИМА

Иако их често погрешно зову „ластавицама“, стрижи су заправо црна чиопа, птица селица слична ласти, која лети великом брзином хранећи се у лету. Два стрижа се налазе и на њиховом знаку.

Као званичан рођендан групе узима се 6. мај 1991. када су Стрижи први пут наступили на „миговима 29“ и добили медаље због јачања војне сарадње међу државама. Херој из Другог светског рата, пилот Иван Никитович Кожедуб, лично им их је уручио. Од тада годишње имају по 50 наступа, а гостовали су у више од 28 држава.

Стрижи се налазе се у ваздухопловној бази Кубинка, 60 километара од Москве. Чине је најбољи пилоти руског ваздухопловства. За разлику од већине других светских акро-група, Стрижи користе серијске верзије авиона, без икаквих модификација. То значи да се не разликују од оних у борбеним јединицама и да су способни да носе наоружање.

По томе су другачији од много старијих акро- група у Европи и Америци. Амерички Плави анђели лете на „хорнетима“, британске Црвене стреле на летелицама „хок“, а Француска патрола на „алфа џетовима“.

Према наводима генерал пуковника Андреја Јудина, команданта Ваздухопловних снага Русије, Стрижи ће за две године летети на најмодернијем авиону МиГ-35, који следеће године улази у употребу руских војних снага.

ЛЕТАЧКЕ ФИГУРЕ

Стрижи лете у формацији од четири до шест авиона. Највише наступају у прелетима „стрела“, „пирамида“, „звезда“, „крст“, „чекић“ и „крила“. Често наступају са другом руском акро-групом Руски витезови. Њихова заједничка формација „кубински дијамант“, састављена од четири авиона МиГ-29 и пет Сухоја 27, убележена је и у Гинисову књигу рекорда

Програм им се углавном састоји од фигуре „бачва“, где се авион окреће око своје хоризонталне осе за 360 степени у формацији ромба или у пару. Размак између летелица је између једног и три метра. Фигура „огледало“ представља два авиона где један лети на „леђима“ паралелно са другим. „Звоно“ је класична фигура коју су Стрижи улепшали испаљивањем димних мамаца. Авион подиже кљун увис и потпуно се заустављау ваздуху, након чега обара кљун на доле. Све ово изводи се помоћу основних маневара „ранверсман“, „петља“, „ковит“ и других.

Основни тим ове године чине потпуковник Сергеј Осјајкин и мајори Дмитри Зубков, Дмитри Рижеволов, Денис Кузнецов, Василиј Дудников и Сергеј Синкевич.

Валериј Морозов, генерал пуковник и пилот прве класе, њихов је тим лидер. Дан пре доласка у Београд напунио је 46 година.

ШТА ТРПЕ ПИЛОТИ?

У изјавама за руске медије, мајор Синкевич је рекао да у Стрижи долазе већ искусни авијатичари, али да су и њима потребне још две године припрема. Готов сценарио не добијају, већ сами смишљају фигуре – праве шеме на папиру, цртају дијаграме, процењују шта може да се проба и шта ће проћи, а шта не. Често због временских услова морају да чекају прави тренутак да испробају нове акробације у ваздуху.

„Дешава се да прођу недеље, месеци, па и година, од идеје до имплементације“.

Он је објаснио да пилоти буквално морају да пуцају од здравља, јер је оптерећење које кичма пилота трпи током маневара огромно. Понекад је у кокпиту тешко подићи руку и померити главу, али константни тренинзи омогућавају пилоту да се помера и да изведе тачку до краја.

„Војни пилоти су најздравији људи у земљи: морамо да поднесемо такав терет и да будемо сигурни да ће авијатичар издржати и испунити задатак који је пред њим“.