Прочитај ми чланак

РУСИ НАМ ОБНОВИЛИ БУКВАЛНО СВЕ – збогом 20 км/сат

0

Комплетна обнова деонице пруге Београд - Бар, од Вреоца до Ваљева, у пуном је јеку. На градилишту, на разним локацијама, истовремено буде и петнаестак екипа.

Све се одвија по плану, чак и михољско лето иде наруку мајсторима, па се очекује да новим шинама први возови крену, како је и планирано, већ средином новембра, а за путовање од Ресника до Ваљева биће потребно скоро трипут мање времена, пишу Вечерње новости.

ФОТО: commons.wikimedia.or- Sergey Korovkin 84

ФОТО: commons.wikimedia.or- Sergey Korovkin 84

Руским кредитом обновљено је буквално – све. На 77 километара пруге од Ресника до Ваљева постављају се нове шине увезене из Aустрије и бетонски прагови домаће производње. На тој траси, укључујући и колосеке на железничким станицама, биће инсталирани нови сигнално-сигурносни уређаји, те стотине километара бакарне контактне мреже.

„Ревитализација пруге подразумева враћање на пројектовану максималну брзину до 100 километара на час, по чему смо осамдесетих година прошлог века били раме уз раме с модерним европским железницама“, каже Радован Миловановић, директор пројекта.

„Нажалост, због догађаја који су задесили Србију, изостало је благовремено одржавање пруга, па и ове, барске“, додаје он.

ДОДАТНО

Иако пројекат није то предвиђао, одлучили смо да у железничким станицама уместо старих и дотрајалих поставимо нове пероне с такозваним увалама за лакши прелазак преко колосека – каже Миловановић.
– У железничкој станици Ваљево смо перон стар четири деценије пресвукли са 2.100 квадратних метара новог асфалта. У току радова на прузи од Ресника до Ваљева положили смо и цеви у које ће моћи да се поставе оптички каблови. Уз веће брзине возова, удобност и краће путовање, путници ће свакако приметити и уређен простор поред пруге, без шибља, али и офарбане мостове.

Због дотрајале пруге, на појединим деловима од Ресника до Ваљева биле су уведене такозване лагане вожње, брзине од свега 20-30 километара на час, што је, истиче наш саговорник, потпуно успоравало саобраћај. Уз то, путни прелази су одслужили своје, за њих није било ни резервних делова, па су годинама били неисправни.

„У таквим случајевима железнички прописи налажу да воз стане и да крене тек када се машиновођа увери да на прузи нема ничега“, каже Миловановић.

„И то је додатно успоравало возове. Сада ће на свим путним прелазима бити нова опрема, рампа ће се спуштати аутоматски, а звучни и светлосни сигнали возаче ће обавештавати на наилазак воза“, објашњава он.

Радови су почели 6. јуна прошле године, и то прво у железничким станицама, да саобраћај не би био у прекиду. Прва је реконструисана железничка станица Вреоци. Ти радови су трајали до средине јула ове године. Тада је пуштена пруга од Ресника до Вреоца, која је од 1. децембра 2016. године била затворена за саобраћај.

„Ово су за нас рутински послови, јер ко зна колико хиљада километара нове пруге смо до сада поставили или старих колосека заменили и поправили“, кажу мајстори из новосадског ЗГОП-а.

„Све иде по плану, а то није тешко када су екипе на градилишту уходане, а материјал обезбеђен“, додају.

Од Ресника до Барајева заштићене су све косине које су одронима повремено прекидале и угрожавале саобраћај. Реконструише се 17 мостова и 12 пропуста, као и све бетонске конструкције. Направљени су километри нових одводних канала, који ће пругу да штите од атмосферских вода, које на појединим местима зачас могу да се претворе у праве бујице.

Комплетна реконструкција овог дела барске пруге, која се финансира из руског кредита, процењена је на око 80 милиона долара. Главни извођач радова је „РДЖ интернационал“, огранак Руске државне железнице. Већина подизвођача су српске фирме – „Ратко Митровић“, „Уноградња“, „Ворекс инжењеринг“, „Пупин“, ЗГОП, AТМ…

„Радови од Вреоца до Ваљева добро напредују и очекујемо да први воз, како је и планирано, прође 14. новембра“, каже Миловановић.

„Руси су допремили специјалне кранове који на пругу постављају већ комплетно монтиране нове шине и прагове, што знатно убрзава поступак. Иначе, радови на једноколосечној прузи сматрају се најтежим и најкомпликованијим, јер треба да трају што краће а да квалитет и рокови не трпе. То нама успешно полази за руком“, објашњава он.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су руски новинар и уредник портала news-front.info, Оксана Сазонова и чешки новинар Јан Зорбић. Током емисије руска новинарка Сазанова је говорила о томе шта је доживела на Космету док је снимала документарни филм о јужној српској покрајини (00:35:00); као и како Руси доживљавају трагедију Срба на Космету (00:38:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.