Прочитај ми чланак

ПРЕЛОМИЛИ: Хаг изриче пресуду Ратку Младићу 22. новембра

0

Првостепена пресуда генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу биће изречена 22. новембра, саопштено је из Хашког трибунала.

Ухапшен је у мају 2011. након вишегодишњег скривања. Процес пред Трибуналом у Хагу почео је у годину дана касније.

Оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

У две тачке, генерал Младић оптужен је за геноцид, а преостале му на терет стављају прогон, истребљење, убиства, депортације, присилно премештање становништва, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца.

Та кривична дела, квалификована као злочини против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, почињена су у 15 општина широм БиХ.

Прошлог месеца неки медији су навели да се Младић, који је имао мождани удар и због тешког здравственог стања није у потпуности у могућности да прати суђење, осећа лоше, односно даму је здравствено стање додатно погоршано. Због тога су његови правни заступници, али и породица, затражили од Владе Србије да у Хаг пошаље гаранције за његово лечење у Србији.

БОНУС ВИДЕО

Гост медијске куће „Центар” био је др Драган Петровић, научни саветник у Институту за међународну политику и привреду, научник који се у свом професионалном истраживачком раду бави питањима везаним за историју и савремену политику Француске.

У разговору између др Драгана Петровића и Дејана Петра Златановића било је речи и о утицају француских председничких избора на Балкан и Србију, као и о томе како глобалистичке и англосаксонске елите контролишу, пре свега преко албанског фактора , простор од Републике Српске до Македоније.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.