Прочитај ми чланак

КОСМЕТ – ШИПТАРСКИ ОКУПАТОРСКИ ИЗБОРИ: У осам општина Србин на Србина

0

Распоред снага НА КиМ уочи недељних локалних избора. У Ранилугу четири српске политичке организације истакле адуте.

Као и пролетос при гласању за покрајинску скупштину, тако ће и на недељним изборима за локалну власт на Космету српске странке наступити у више колона.

У трци за градоначелнике у Северној Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану, Ранилугу, Зубином Потоку, Грачаници, Клокоту и Партешу снаге ће директно одмерити кандидати различитих српских странака.

У Митровици су, осим два албанска кандидата, српски ривали – Горан Ракић из Српске листе (СЛ) и Оливер Ивановић из ГИ СДП. У Лепосавићу се надмећУ три српска кандидата – Зоран Тодић (СЛ), Драган Јаблановић (ПКС) и Ненад Радосављевић (ГИ „Народна правда“), у Звечану Вучина Јанковић (СЛ) и Драгиша Миловић (ГИ „За наш Звечан“), док су, рецимо, у Ранилугу чак четири српске странке истакле своје адуте за челника ове општине – Прогресивна демократска странка, Напредна странка Косова, СЛ и ГИ СДП. За функцију градоначелника се укупно утркује 21 Србин.

Игор Симић, портпарол Српске листе, која има подршку Владе у Београду, каже за „Новости“, да очекује да ће победом свих кандидата Српске листе за градоначелнике Срби постати најјачи политички фактор на КиМ.

– После импозантне победе Српске листе на ванредним парламентарним изборима, на којима је добила више од 90 одсто гласова Срба у општинама са српском већином, на предстојећим локалним изборима заокружићемо јединствени политички корпус Срба на КиМ. Иза људи који су у СЛ стоје конкретни резултати у претходне четири године.

Он поручује и да питање КиМ није партијско, већ национално и државно, и да СЛ није политичка партија већ државни пројекат који обједињује све Србе на КиМ „којима је Србија у срцу, а бољи живот Срба на Космету на првом месту“.

На другој страни, лидер ГИ СДП Оливер Ивановић, кога је подржала ДС, каже да очекује добар резултат своје грађанске иницијативе, као и да постане градоначелник северног дела Косовске Митровици. Он верује да су, упркос честим изборима, грађани мотивисани да изађу на биралишта, и додаје да су му, осим ДС, подршку пружили и Покрет Саше Јанковића, Александар Шапић, као и Небојша Медојевић и ДФ из Црне Горе.

НАПАД НА АКТИВИСТЕ СРПСКЕ ЛИСТЕ

Чланови Партије косовских Срба упали су у уторак у изборни штаб Српске листе у Лепосавићу и насрнули на петорицу активиста који су задобили лакше телесне повреде – саопштила је у уторак Српска листа, која је осудила овај „покушај линча“ и позвала надлежне да криминалце приведу правди.

Они су навели да је у њихов штаб упао син кандидата за градоначелника Драгана Јаблановића, Марко Јаблановић, који је, подсећају, „оптужен за шверц и препродају дроге“, као и активиста Партије косовских Срба Марко Вукашиновић и да су они „давили активисте СЛ, псовали и претили убиством присутнима“. Навели су и да се потом, супруга Марка Јаблановића „залетела колима и ударила активисту СЛ који је био код билборда, који је одведен у болницу на прегледе“.