Прочитај ми чланак

КОЛИНДА ЧЕКАЛА ПУТИНА 45 МИНУТA, а онда поручила да хоће да буде попут Србије

0

Одмах на почетку желим вам упутити позив да посетите Хрватску, јер до сада нити један руски председник није био у службеној посети - рекла је на почетку посете у Сочију председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић свом колеги Владимиру Путину.

Испред црноморске државне резиденције Бочаров руски председник врло срдачно дочекао је Колинду Грабар-Китаровић и пожелео јој успешне разговоре које ће водити у Москви и Санкт Петерсбургу, где је у четвртак предвиђен сусрет с премијером Дмитријем Медведевим.

Како је руски председник познат по томе да често мења најављену сатницу за састанке, и овај сусрет је каснио око 45 минута. Непосредно пред сусрет с Путином хрватска председница у хотелу Хајат разговарала је с шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, а сусрет службено није био унапред најављен

– Овом посетом отворићемо нову фазу наших односа. Имамо неколико отворених питања и можемо их решити кроз отворене разговоре, како бисмо остварили претпоставке за унапређење односа између Хрватске и Руске Федерације – рекла је хрватска председница, упоредивши Сочи са Опатијом, јавља „Јутарњи лист“.

– Јако ми је драго састати се с вама у Русији, драго ми је на прилици да попричамо о билатералним односима, али и о регионалним питањима. Добродошли – рекао је Путин хрватској председници на почетку састанка у резиденцији Бочаров ручеј.

Трговинске и економске везе између Русије и Хрватске показују позитивну динамику, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Он је на састанку са Грабар-Китаровић у Сочију рекао да су две стране сведоци значајног напретка трговине између две земље и да постоје обећавајућа поља сарадње.

Према подацима из Кремља, трговински промет између Москве и Загреба је, након пада током 2016. године, порастао за 69,9 одсто у првих седам мјесеци ове године, на укупно 667,5 милиона америчких долара, преноси ТAСС.

Хрватска може да помогне у нормализовању сарадње Русије са ЕУ и НAТО, изјавила је хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић уочи званичне посете Москви на позив председника Русије Владимира Путина.

– Верујем да Хрватска може да постане један од мостова сарадње Русије и ЕУ и НAТО, организација чији смо чланови и у чије вредности дубоко верујемо. Међутим, без дијалога с Русијом немогуће је решити многа питања на глобалној сцени, зато сам увек за дијалог када постоје било које несугласице – рекла је хрватска председница, што је управо агенда за коју се залаже и Србија.

Она је оценила да је обнављање дијалога Русије и Запада крајње неопходно.

– Мислим да је тај дијалог кључан. Русија и НAТО су кључни фактори европске безбедности и стабилности. Дијалог треба да постоји, треба да буде отворен и треба да постоји поверење – навела је Грабар-Китаровић.

У просторији у којој су председници разговарали у четири ока биле су постављене руска и хрватска застава, те застава Европске уније.

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће Центар били су српски војни пилоти са ратним искуством, пуковници ратног ваздухоплоства у пензији Мирчета Јокановић и Милорад Ђошић.

О томе у каквом је положају Војска Србије, српско ратно ваздухоплоство и шта за безбедност Србије значе руски мигови 29, који током године треба да пристигни у Србију, погледајте у видео линку доле:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.