Прочитај ми чланак

ДСС: Нови пораз Србије на Косову и Метохији

0

Гашење правосудних институција Србије и њихова интеграција у косовске структуре нови је пораз српске политике заснован на погубном Бриселском споразуму из 2013. године и Споразуму о правосуђу из 2015. године.

Марко Ђурић је, истичући ординарну неистину да је ово „први пут од 1999. године да ћемо имати суд и тужилаштво у Северној Митровици са српском већином“, прећутао да ће на челу Тужилаштва у Митровици да буде Албанац, а у Основном суду да ради 12 српских и 9 албанских судија, и да ће сви радити у оквирима правног система самопроглашеног Косова. Ако је недолазак српских судија и тужилаца са севера Косова и Метохије на полагање заклетве пред председником самопроглашеног Косова знак отпора неразумним потезима српске власти, ту њихову одлуку Демократска странка Србије најодлучније подржава, у нади да ће истрајати без обзира на притиске и претње којима ће несумњиво бити изложени.

Демократска странка Србије сматра да узмицање државе Србије са Косова и Метохије не може помоћи јачању позиције Србије нити унапређењу положаја Срба. Зато најодлучније позивамо на озбиљан дијалог о Косову и Метохији у складу са Уставом Србије уз истовремено отварање расправе о европским интерграцијама Србије, јер су то два уско повезана процеса.