Прочитај ми чланак

ДОНЕО СУДБОНОСНУ ОДЛУКУ: Словак се није двоумио да постане православац

0

- Сад смо српски младенци - поручио младожења

Прва посета Коцељеви, пре месец дана, Словаку Браниславу Бехеру била је довољна да донесе одлуку да своју изабраницу одведе пред олтар манастира Каона.

Њему и Рускињи Ајљони Никуличевој из Русије наша земља се толико допала да су одлучили да се у њој венчају, а за судбоносно „да“ изабрали су тамнавски крај, манастир Каону и Коцељеву, пише ртс.рс.

У Србији имају пријатеље, родбина им је у Словачкој и Русији. Он је власник приватне школе из Лученце, она студент музике из Ростова. Прва посета Коцељеви пре месец дана младожењи је била довољна за одлуку да своју изабраницу одведе пред олтар манастира Каона.

– Код нас је традиција у Русији да свадба буде тамо где хоће младожења, или код његове куће или где он каже – наводи Ајљона Никуличева из Русије.

Због младине жеље за венчањем у манастиру, али и да све буде по српским обичајима, Бранислав се није двоумио да постане православац. За спону три народа, сватови у ношњама окићени рузмарином са тробојком.

– Ја сам кума, на свадби носим наш традиционални козачки костим израђен у нашој радионици. У Србији сам први пут, много ми се свиђа – каже Палина Долгапетлова из Ростова.

– Весело у Србији, и словачка свадба је весела, певамо, играмо, забављамо се, ракију попијемо – наводи Павле Латка из Лученце у Словачкој.

– Сад смо прави српски младенци то смо хтели, живели – поручује Бранислав Бехер, младожења из Словачке.

У Коцељеву ће кажу долазити да прославе годишњицу брака, надају се и да ће принову крстити у Каони. За срећу и заједништво, одржана је заједничка сватовска здравица разумљива међу Словенима: „На многаја љета“.