Прочитај ми чланак

ДОК ЧЕКАМО РУСЕ: Генерална проба приказа „Слобода 2017“ на аеродрому Батајница

0

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, присуствовали су данас на батајничком аеродрому генералној проби приказа „Слобода 2017“.

Након увежбавања секвенци приказа, летачког програма и наступа руске акро-групе „Стрижи“, министар Вулин и генерал Диковић обишли су постројене учеснике приказа, као и тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме у саставу Војске Србије.

Након успешно изведене генералне пробе, бригадни генерал Душко Жарковић, руководилац приказа „Слобода 2017“, истакао је да све припреме теку по плану.

– Све је спремно за приказ дела оперативних способности „Слобода 2017“ који ће на овом месту бити изведен у петак, 20. октобра, поводом обележавања ослобођења Београда у Другом светском рату. Данас смо присуствовали генералној проби и уверили се у спремност наших припадника за извођење тог приказа на коме ће учествовати више од 2.200 војника, 130 возила и 30 ваздухоплова – истакао је генерал Жарковић.

На Приказу дела оперативних способности Војске Србије „СЛОБОДА 2017“, на батајничком аеродрому 20. октобра 2017. године са почетком у 12 часова, јавности ће први пут бити представљени нови авиони МиГ-29 и савремена опрема војника по концепту 1500.

Уз авијацију Војске Србије, у летачком делу приказа учествоваће и руске акро-група „Стрижи“, а статички део приказа биће посвећен новим производима Одбрамбене индустрије Србије.

БОНУС ВИДЕО

Гост емисије „Интервјуи”, медијске куће „Центар”, била проф. Радмила Тонковић, филозоф, новинар, историчар ваздухоплоства и некадашња Прва дама српског ратног ваздухоплоства – радила је у Команди РВ и ПВО у Београду као овлашћени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике. Све тајне и сва ажурирања коришћења руске технике из Москве ишле у њене руке, а потом у ескадриле и ПВО јединице.

Од стране самих српских пилота награђана је као једина жена у Србији са Златним летачким знаком РВ и ПВО Војске Србије. Професор Радмила Тонковић је и од стране Међународне ваздухопловне федерације награђена престижном Дипломом „Пол Тисандиер“ (“Паул Тиссандиер”), за допринос развоју авијације уопште, а посебно спортском ваздухопловству. – диплома је установљена 1952. године у част Пола Тисандиера, генералног секретара ФAИ у периоду од 1919. до 1945. године.

Такође, Руска државна Дума је г-ђу Тонковић наградила јубиларном Медаљом „Ломоносов – 300 година“ за развој руске науке, културе и историје, а Руска Федерација „Медаљом за развој и учвршћење пријатељства, културних и историјских веза народа Русије и Србије“, коју јој је уручио руски амбасадор у Србији, док јој Руска Федерација додељује још две медаље – „Мир и пријатељство Русије и Србије“ и „Медаљу за заслуге у култури и уметности“.

Проф. Радмила Танковић је и аутор једине ваздухопловне енциклопедије о женама пилотима у свету „Небеске хероине свете”, која је већ у Русији постала универзитетски уџбеник. Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је гл. уредник српског медија „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.