Прочитај ми чланак

ТРАГИКОМЕДИЈА У НИШУ: Дечак „украо“ аутобус ГСП, зауставила га полиција

0

Дечак стар 12 година из Ниша који је 15. октобра са паркинга у Београдској улици украо међуградски аутобус пожаревачког превозника „Арива“ и возио га нишким улицама, кренуо је код свог деде да се похвали јер му је животни сан био да вози аутобус.

– Дечаку је животни сан да вози аутобус. Никоме није јасно како је научио да вози тако велико возило. Као мали се често возио аутобусом па је гледао возаче у градском превозу како стартују аутобус и мењају брзине, али је просто невероватно да тако нешто сам научи. Ово му, иначе, није први пут да се нађе за воланом. Раније су га затекли за управљачем аутомобила једне своје рођаке, али аутобус је много већи, и одрасла особа би се замислила пре него што седне за возан аутобуса и са возачком дозволом а камо ли дете, причају познаници.

Дечак је решењем Центра за социјални рад у Нишу смештен у хранитељску породицу пре пет месеци. Он се тога дана јавио хранитељима и питао да иде да се прошета по крају у којем живи. Хранитељи су му дозволили, уз обећање да врати за два сата, не слутећи шта ће да уради. Пошто га није било после четири сата, звали су га на телефон, али се није јављао. Онда их је позвала полиција.

– Дечак се смејао када је дошао кући. Причао је да га је јурило 10 полицијских возила док је возио аутобус по целом граду. Рекао је да је морао да се заустави јер су му препречили пут. Очигледно је да је то за њега била одлична забава али је срећа да није згазио неког пешака или изазвао саобраћајну несрећу с обзиром да има свега 12 година и да још нема положен возачки испит – причају у насељу у којем дечак живи.

Дечак је подигао нишку полицију на ноге након што је пријављено да украденим међуградским аутобусом вози по Нишу! Саобраћајце је алармирао један комунални полицајац коме се учинило да за воланом аутобуса седи дете, након чега је почела потера. Дечак је успео да пређе шест километара аутобусом од Београдске до Хиландарске улице, буквално га не огребавши, пре него су га полицајци пронашли и зауставили.

Полиција је поднела надлежном тужилаштву извештај јер дечак има само 12 година и кривично не може да одговара до своје 14. године.

У Центру за социјални рад у Нишу кажу да ће предузетеи све законом прописане мере.

– Дечак је до сада био у категорији деце без родитељског старања и сада се први пут евидентира као дете са поремећајем у понашању. Центар ће урадити дијагностику и предузети све потребне мере. Утврдиће се зашто је дошло до поремећаја понашања и да ли је било пропуста у поступању хранитеља. Започећемо саветодавни рад а очекујемо и допис тужилаштва о целом случају – каже помоћница директора Центра за социјални рад Јаворка Миленковић.

Последњи случај пре 10 година

У Центру кажу да овакви случајеви нису чести у пракси.

– Имали смо последњи пут сличну ситуацију пре 10 година али до сада није био случај да је у питању крађа аутобуса – кажу у Центру.

Крупнији од вршњака

Дечак је мало крупнији од својих вршњака тако да кад седне на место возача аутобуса може да дохвати папучице за гас, квачило и кочницу. Он је шест километра возио аутобус не оштетивши га, иако је пролазио кроз два семафора на изузетно фреквентним раскрсницама, као и преко два кружна тока.