Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ Отказан наступ Звездиних ветерана код Вуковара, Хрвате радује

0

Пријатељска фудбалска утакмица између ветерана фудбалских клубова Синђелић из Трпиње, села недалеко од Вуковара, и београдске Црвене звезде, која је требало да се одигра овог понедељка, отказана је из безбедносних разлога.

Ово је хрватском „Вечерњем листу“ потврђено уз навођење да је таква одлука донесена након разговора с полицијом која није могла да гарантује сигурност учесницима.

Pixabay

„Ороблем се појавио јер је утакмица требало да се одиграна на дан када се обележава годишњица смрти једнога од заповедника обдране Вуковара – Благе Задре. Управо стога је термин одигравања утакмице, која је требало да се игра поводом 90. годишњице постојања клуба, схваћен као велика провокација. Трпиња је село с већинским српским становништвом и свега је на неколико километара удаљености од Вуковара. Чим је обелодањен термин одигравања утакмице друштвене мреже су се усијале. Могле су се прочитати бројне осуде уз наводе како се ради о великој провокацији из овога села на дан када се Вуковарци присећају Благе Задре. Подсећају и како су управо из Трпиње кретали тенковски напади према Трпињској цести и Вуковару. Друга, пак, страна тврди како није била реч о било каквој провокацији него је термин договорен у договору два клуба и с обзиром на њихово слободно време“, наводи „Вечерњи лист“.

Неки други хрватски медији, попут „Дневно.хр“, информацију о оваквом епилогу планираног сусрета ветерана насловили су на скандалозни начин: „Отказана злогласна утакмица“. Како то сусрет ветерана, који у петој, шестој а некад и седмој деценицији „играју лопте“ може да буде нешто злогласно, није појашњено.

 

„Вечерњи“, са друге стране, подсећа да су Звездини ветерани већ неколико пута долазили у Хрватску и играли пријатељске утакмице са клубовима из села са већинским српским становништвом, били су у Неголсавцима и Боботи, а у Борову селу је овог пролећа била и новосадска Војводина.

„Да смо знали да ће бити проблема, не бисмо ни заказивали сусрет. Речено је само да ће, у неком другом термину, кад се стекну услови, доћи до овог гостовања. Радовао сам се одласку у Трпињу, јер сам део каријере провео у оближњем Борову. Знам колико људи из окружења воле фудбал и Црвену звезду“, рекао је један од ветерана црвено-белих, Станислав Караси, за „Спортски журнал“.