Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ НОВА НБА СЕЗОНА: Српска петорка

0

Најјача кошаркашка лига на свету креће утакмицом Кливленд Бостон. Србију представљају Теодосић, Богдановић, Јокић, Бјелица и Марјановић

Петорица наших играча задужило је опрему са грбом НБА клубова и тако изазвало навијаче у Србији да једва чекају почетак нове сезоне. Од вечерас љубитељи баскета уживаће током ноћи гледајући чаролије дебитаната у најјачој лиги на свету Милоша Теодосића и Богдана Богдановића, као и умеће играча који су већ навикли на америчку климу – Николе Јокића, Бобана Марјановића и Немање Бјелице.

Док се Срби буду трудили да се покажу у што бољем светлу, Голден стејт и Кливленд ће крчити пут ка пројектованом финалу, а остале екипе ће покушавати да им покваре планове.

Прошле сезоне највећу пажњу привукао је бљесак Николе Јокића, од кога се сада очекују да настави са још бољим партијама. Денверу је у 2017. за длаку измакао плеј-оф, али са спремнијим, јачим и бољим, као и годину дана искуснијим Јокићем, пласман међу осам најбољих требало би да буде могућа мисија.

ТОП ФАВОРИТИ

1. Голден стејт
2. Кливленд
3. Хјустон
4. Оклахома
5. Сан Антони

– Моја кондиција је на вишем нивоу, моје тело је у бољем стању. Могу да издржим више контаката. Стечена снага ће ми бити неопходна да поставим добар блок, да заградим приликом скока, да урадим шта год је потребно екипи. Имамо заиста добре играче и ове сезоне можемо да будемо баш добри – изјавио је током предсезоне момак из Сомбора, који је жртвовао репрезентативно лето да би био спреман за клупске изазове.

Староседеоци Бјелица и Марјановић са оптимизмом чекају трећу сезону преко океана. Боби иза себе има успешно лето у дресу националног тима, а у предсезони је показао да сваку шансу зна да искористи на најбољи начин. Дошао је тренутак да добије више минута него што је то био случај током прве две године. Прилику да заблиста чека и Немања Бјелица, који је због повреде пропустио обавезе у репрезентацији, али је зато имао времена да се потпуно спреми за изазов број три у НБА лиги.

Главни шрафови нашег националног тима Милош Теодосић и Богдан Богдановић су већ у припремним утакмицама скренули пажњу на себе. Додавања плејмејкера Л. А. Клиперса изабрана су за најбоље потезе у предсезони и наговестила су да ће навијачи врло брзо увидети зашто је Тео стигао са звањем најбољег играча на тој позицији ван Америке.

– Већ дуго времена желео сам да дођем овде, али сам био под уговором – рекао је недавно Теодосић. – У првој ситуацији када сам остао без уговора дошао сам. Највећа разлика је то што сам морао да радим на мом телу, сада ме чекају физички доста теже обавезе. Желео сам да играм у Клиперсима и због Блејка Грифина и Деандре Џордана. Они су најбоља комбинација центара у НБА.

Најбољи играч Србије на ЕП Богдановић показао је да му неће бити потребно много времена да се прилагоди новом стилу игре у Кингсима. На пријатељским сусретима био је из меча у меч све бољи, све до повреде зглоба, са којом је и раније имао проблема.

– Изненадио сам се, помислио „Вау, овде знају за мене“ Био је то невероватан тренутак за мене, коначно сам овде – рекао је Богдан после дебија у предсезони. – Нисам знао како да реагујем на ту атмосферу. Осетио сам енергију навијача кад сам закуцао. Сјајни су. Види се како славе сваки кош. Слични су европским навијачима. Знају кад треба да вичу на судију због неке погрешне одлуке. Кошаркашки су образовани.

Шести НБА ас из Србије требало је да буде Раде Загорац, који је солидно одиграо предсезону за Мемфис, али је у последњем тренутку пред старт такмичења објављено да ће бити отпуштен. Гризлиси су га изабрали 2016. као 35. пика на драфту, али ће он ипак, наставити каријеру у неком другом клубу.

НАШИ У НБА
Никола Јокић (Денвер)
Немања Бјелица (Минесота)
Бобан Марјановић (Детроит)
Милош Теодосић (Л. А. Клиперс)
Богдан Богдановић (Сакраменто)

СТАРТ
НА старту нове сезоне, ноћас се састају: Кливленд – Бостон и Голден стејт – Хјустон.