Прочитај ми чланак

НБА Северозапад – Бјелица и Јокић у трци за „дрим-тимом“!

0

МВП добио два Ол-Стар саиграча, наше бисмо могли да видимо ове године у топ 8, остали "отписани", уз једну ограду, кладити се против Портланда никада није паметно...

На Западу крећемо од севера, тачније од дивизије која нас посебно занима, због Јокића и Бјелице. Ако је прошле године Денвер био ближи од Минесоте доигравању, чини се да су се ствари промениле. И једни и други су јачи у новој сезони, али вага претеже на страну „Вукова“. Са друге стране дивизија има изразитог фаворита, чуће се „Грмљавина“, али и изразитог аутсајдера, тим који ће служити као врећа за ударање.

ОКЛАХОМА

Сигурно једна од највећих прича лета, Расел Вестбрук је вукао тим на леђима, одиграо невероватну сезону, али један не помера планине. Сада су као награда за херојство стигли Пол Џорџ и Кармело Ентони, створена је велика тројка која ће сигурно смањити и притисак, али и учинак најбољег играча лиге у прошлој сезони. Од оне лаичке варијанте „биће им потребне три лопте“ до оцене да ће Вестбрук још више унапредити лидерство са осећајем да ради најбоље ствари за тим и чини играче бољим, заиста нико не може да предвиди шта су домети Оклахоме.

Читава прича би могла да траје кратко, само сезону, да Пол Џорџ оде у Лос Анђелес са рецимо Леброном наредне сезоне, да Мело такође потраје само једну сезону, али о томе сада не вреди причати. Оклахома је свакако трио великана, појачања са финим додацима попут Патрика Патерсона, Теренса Фергусона који је као 21. пик прошле године отишао да игра у Аустралију, свакако дају разлог за оптимизам. Е сад, да ли ће долазак две велике звезде пореметити хемију, утицати на борбеност и способност за преживљавање екипе која је на ногама преживела нокаут, одлазак Дуранта?

То је кључно питање, и даље Оклахома има слабости, не баш импресивну клупу, уз то њихове игре на страни нису биле баш охрабрење. Напад ће бити међу најопаснијима у лиги, али какву одбрану могу да играју, колико ће се Џорџ и Мело жртвовати, све то су знаци питања. Јасно, ако стандард представљају Вориорси, Оклахома је ипак далеко, али што се већине осталих тимова на Западу тиче, могу да се боре, могу и у топ 4 и међу домаћине у првој рунди доигравања што је за њих најважнија ствар због фантастичне подршке коју имају.

МИНЕСОТА

Да ли је ово та година?

Да ли је време да се уберу плодови, чини се да талентованију генерацију нису имали, ако на то додате Џимија Батлера, ове сезоне би могли да чујемо „завијање“. Много тога се променило прошле године, радна етика Тома Тибодоа је дала одређене резултате, али тим је био премлад и чини се не баш подешен да игра чврсту одбрану.

Довели су уз велику звезду, али Џефа Тига као замену за Рубија, стигао је ветеран Крофорд који ће ојачати шутерске позиције, са Вигинсом и Таунсом то је петорка за плеј оф, нема сумње.

Видећемо могу ли да побољшају одбрану, шут споља готово да није постојао, они су познати као тим који слабо шутира за три поена, у овом веку само једном су били преко 40%.

Са Тигом и Крафордом то већ изгледа боље, уз то Батлер је човек који решава мечеве, много утакмица овај млади тим је изгубио у финишу или преокретом. То је процес сазревања, сада ће се ствари променити са човеком који је навикао да побеђује у тесним завршницама.

Неће ту бити тако брзог прогреса, али ово много више обећава ако остану здрави. Добили су 30 утакмица прошле сезоне, ове би могли између 40 и 50, то је скок, довољан можда и за доигравање. За франшизу то би био огроман корак, подсетимо се, они плеј оф утакмицу нису добили од 2004. године.

ДЕНВЕР

Враћају се на паркет са намером да направе корак више и нађу се у плеј офу. За то је потребно да играју бољу одбрану и ту нико није измислио топлу воду, мораће да се потруде више, мало је тимова који су примали више кошева прошле сезоне. Стигао је потцењени Милсап, то је велико појачање, али осовина остаје Јокић-Харис. То је залог за будућност у Колораду где очекују да 12 месеци искуснији тим направи тај корак који им је недостајао у финишу.

Чини се да су добро покривени на већини позиција, Милсап, Јокић, Пламли у рекету, сјајни бекови Мареј и Гери Херис. Недостајаће ипак Галинари, али сетите се да је Денвер лоше почео сезону, овога пута се то неће десити, имају бољи тим и више искуства.

Очекују да Мудијај коначно испуни очекивања, имају поуздане ветеране попут Чендлера и Фарида, остао је и Вил Бартон као шести човек, чини нам се да би ако крену добро без проблема могли до доигравања. Ово је и даље процес стварања тима, нема сумње да је квалитет ростера најбољи у последњих неколико година. Појачали су се и други тимови, али чини се да су рецимо Клипси и поготово Јута, два плеј оф тима из прошле године слабији и да ту негде у топ 8 има места за Нагетсе.

ПОРТЛАНД

Ако нас је историја нечему научила, сваку прогнозу о Портланду треба узети са великом дозом резерве.

Пре две године су шокирали свет, прошле деловали лоше до пред крај, када је трејд и довођење Нуркића учинило чудо па су се на рачун Нагетса ушуњали у доигравање. Ове сезоне навијачи су се надали да би награда могла да стигне у виду Кармела Ентонија, али су остали празних руку.

И даље је то шоу Лиларда и МекКолума, нису довели ништа значајно, није било новца у селери-кепу, ривали су се појачали, па је тешко видети каквог ће зеца из шешира извући овај пут, трећу годину у низу.

Мање више тим је исти, не могу да промене навике, сипаће тројке, у одбрани би Нуркић требало да затвори рекет, али немају праву алтернативу, ако не буде здрав читаве сезоне то ће бити нерешив ребус чак и за тренера Стотса који је направио мини чудо у Орегону.

То што ја не верујем у Портланд, поново, може да значи да ћемо их опет видети у плеј офу. Клупа је просечна, да не кажем танка, нису им се све инвестиције исплатиле протеклих година, ако шутеви не улазе, биће таквих вечери, Блејзерси ће губити и од реално слабијих тимова.

Но, како рекох, два пута сам испао глуп, па је све могуће са њима…

ЈУТА

Прошле године сам их сместио међу топ 4, ту негде су и завршили, али ништа више није исто. Тим који игра фантастичну одбрану остао је без најјачег офанзивног оружја и ту свака прича завршава, не може се добијати утакмица ако сваке вечери постигнете 80 поена, и то против тимова са јаким нападачким талентом.

Јута ће наставити истим темпом, Гобер ће затворити рекет, Рубио командовати као нови плеј, али по мени је Џорџ Хил бољи играч када је здрав. Видећемо хоће ли Дерик Фејворс наћи онај свој „мојо“ од пре пар сезона, сада је ту и Екпе Јудо, ова екипа је рођена за „катенаћо“.

Они све могу да раде, скачу, асистирају, веома су борбени, али мало је ту талента, не видим ко ће давати кошеве из вечери у вече. Такође, бекови су очајни шутери, остао је Худ, ту је и заборављени Алек Буркс, али нити имају континуитет, нити су баш често спремни, поменута двојица играча су пропустила више од 60 мечева у сезони.

Много тога би морало да се поклопи да Јута уопште помисли на плеј оф, сада то изгледа као немогућа мисија.

Прогноза

Из ове јаке дивизије, Оклахома је сигурна, вероватно и Минесота, можда и Денвер. Два тима су непредвидива и различитог карактера, али Портланд и Јута су слабији него прошле сезоне. Било би велико изненађење да потрају у овој сезони. Како рекосмо, Тандер би требало да узме дивизијску титулу без проблема…