Прочитај ми чланак

МИТРОФАН ПЈАТНИЦКИ: Руска амбасада позива народ Србије у Сава центар

0

23. октобра 2017. године у 20 часова у Великој дворани Сава центра биће одржан концерт Државног Академског Руског Народног Хора “МИТРОФАН ПЈАТНИЦКИ”.

Концерт је организован уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије у оквиру пројекта „Дани културе Русије у земљама Централне и Југоисточне Европе“, који се одржавају од 18. до 28 октобра 2017. године.

У циљу јачања и развоја сарадње и традиције пријатељских односа у области културе између Русије и земаља Централне и Југоисточне Европе, Министарство културе Руске Федерације реализује пројекат „Дани културе Русије у земљама Централне и Југоисточне Европе“, наиме у Словенији, Србији, Македонији и Грчкој.

Циљеви пројекта су ду давање доприноса међународној културној сарадњи, ширење позитивног културног имиџа Русије и очување врхунске репутације руске уметности на међународној арени, као и приказивање најбољих образаца руске културе у иностранству.

Државни Академски Руски Народни Хор “Митрофан Пјатницки” је један од најпознатијих руских уметничких састава који на свом репертоару има народне песме и игре, те се сматра и својеврсном ризницом руске уметности и традиције. Основао га је 2. марта 1911. године водећи истраживач, сакупљач и популаризатор руског народног стваралаштва Митрофан Пјатницки.

Окупио је талентоване интерпретаторе, желећи да упозна градско становништво са народним умећем. Са правом га називају уметничка лабораторија фолклора који сакупља, популаризује руско народно стваралаштво и пружи могућност да се доживи дубока уметничка вредност руске народне песме и игре.