Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ДАО ХРВАТИМА пола милиона евра за Бана Јеличића

0

Хрватском националном већу Војводине уплаћено пола милиона евра за изградњу куће Бана Јелачића. Вучић: Србија спремна за трилатерарни сусрет са Хрватском и БиХ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су односи Србије и Републике Српске конкретни и конкретизовани, да Србија поштује територијални интегритет БиХ, и територијални интегритет РС у оквиру БиХ, али и да му је жао што има оних који имају негативан однос према нечему што нису ни видели.

Вучић је на конференцији за новинаре са председавајућим председништва БиХ Драганом Човићем рекао да су многи против нечега што нису ни видели, о чему немају појма, већ априори нешто одбацују само зато што Срби, или Хрвати или Бошњаци „имају мозак” да сачувају своју културу и језик.

Он је рекао да је тек формиран тим у Србији за рад на декларацији о очувању језика и културе српског народа, а неки већ пребацују и дају коментаре на нешто што нису ни видели.

Председник Србије је рекао и да има замерки да Србија само даје РС, и поручио да ће помагати и Федерацију али и додао да уопште нема проблем да неко улаже у Нови Пазар или Сјеницу…

Он је као пример навео то да је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да ће та земља помагати мађарске привреднике кредитима и подвукао да уопште са тим нема проблем, већ напротив, јер је то новац који ће ући у Србију.

„Шта је проблем – никако не разумем зашто толико мало поверења имамо већ идемо са предрасудама о нечему што ништа не знамо”, додао је.

Како је рекао, став Србије је поштовање интегритета територијалног интегритета БиХ као и територијалног интегритета РС у оквиру БиХ.

„То је став који понављам из дана у дан”, подвукао је Вучић и рекао да се нада да они који поверења немају, да ће га изградити.

Нагласио је да сматра да је то најбоља политика која чува мир на овим просторима и од које сви имају највише користи.

Нормално је да помогнемо српском народу и мислим да су вртићи и школе много боље „од слања бомби и граната” рекао је Вучић и додао да се апсолутно слаже са председником РС Милорадом Додиком о сарадњи Србије и РС и поручио да се нада да ће бити још боља. (Танјуг)

Вучић: Србија спремна за трилатерарни сусрет са Хрватском и БиХ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна за одржавање трилатералног састанка представника Србије, Хрватске и БиХ који би, као каже, можда био и најважнији за наше земље, али и за цео регион Западног Балкана.

Тај сусрет би, каже Вучић, довео до много важнијих и конкретнијих решења о бројним политичким, економским и социјалним питањима.

„Србија је спремна за одржавање тог састанка на било ком нивоу, председника, односно председавајућег Председништва БиХ или на нивоу влада, односно Савета министара”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем.

Вучић је поручио да је БиХ један од најзначајнијих спопљнополитичких партнера Србије.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас Хрватском националном већу Војводине уплаћено пола милиона евра за изградњу куће Бана Јелачића.

„На овај важан дан за Хрвате хтели смо да покажемо да држимо до оног што смо рекли. Милим да Срби и грађани Србије тиме треба да се поносе”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем.

Председник је напоменуо да су хрватски медији ових дана постављали питање да ли ћемо испунити обавезу коју смо преузели. (Танјуг)

Човић: БИХ још није заживела као правна држава

Председавајући Представништва БиХ из реда хрватског народа, Драган Човић, изјавио је данас у Београду да БиХ још није заживела правна држава јер правосудне институције нису независне.

„Правосуђе БиХ мора да постане независно, пресуда Насера Орића није једини пример који је изазвао различите коментаре и који оптерећује три народа у БиХ”, истакао је Човић на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

Човић је рекао да у не може да доминира само један народ и да ако дође до тога да се мења Устав или Анекс 4 Дејтонског споразума то бити урађено са суседима – Хрватском и Србијом.

„Не постоји ниједно питање које нећемо решавати са нашим суседима”, казао је Човић.

Додао је да га је вест о ослобађајућој пресуди за ратног команданта тзв. Армије БиХ затекло управо у Бањалуци, где је разговарао са председником РС Милорадом Додиком и да је тада ову пресуду коментарисао на исти начин.