Прочитај ми чланак

Убојита руска јединица добија „ТЕНКОВЕ-РАКЕТЕ“

0

Министарство одбране Руске Федерације донело је одлуку да елитну 4. гардијску тенковску Кантемировску дивизију у пуном обиму опреми "реактивним" тенковима Т-80БВМ.

У војној терминологији која се може чути међу официрима и војницима, овај тенк се још назива „млазни тенк“ или понекад „тенк-ракета“. То је из разлога што ови тенкови за погонски агрегат гасну турбину која се употребљава на авионима и хеликоптерима, и која ствара карактеристичан звук. Овај агрегат тенку омогућава велику брзину и општу покретљивост на бојишту која је знатно већа него код тенкова са класичним дизел моторима.

Foto: Vitaly V. Kuzmin / Wikipedia T-80BV

По речима експерата, захваљујући новим „млазним“ тенковима 4. тенковска дивизија ће постати непремостив челични бедем на стратешки важним нападним правцима. Захваљујући овим тенковима, њене оперативне и тактичке ударне групе ће бити веома покретљиве и флексибилне, брзо ће прелазити из фазе одбране у фазу напада, са високим степеном способности извођења обимне тенковске операције на територији која се по потреби налази и далеко изван граница Русије.

Foto: Wikipedia / Wikipedia

Укратко, захваљујући својој снази али и ратничкој традицији ова дивизија је предодређена да непријатељу нанесе фаталне ударце. Кантемировска дивизија данас

Тренутно се у саставу ове дивизије налазе 2 гардијска тенковска пука који су опремљени тенковима Т-80У. Ради се о тенковима који се у саставу ових пукова налазе још од 1985.године. Дакле ради се о технички застарелим борбеним машинама. Планирано је да се ови тенкови постепено повуку из оперативне употребе и пребаце у резерву, тако што ће их заменити најновија модернизација славног тенка Т-72 – Т-72Б3. Међутим од овог плана се одустало и донето је решење да се ови батаљони попуне тенковима Т-80БВ који су се налазили у резерви. Међутим од овог плана се одустало и донето је решење да се ови батаљони попуне тенковима Т-80БВМ који су се налазили у резерви.

О плановима Министарства одбране Русије да модернизује тенковски парк популарних „осамдесетки“ могло се чути још током прошле године. Пројекат његове модернизације је разрађен у санкт-петербушком специјалном конструктороском заводу и носио је ознаку Т-80БВМ.

Поред система за управљање ватром, озбиљно је ојачана и оклопна заштита тенка уградњом пасивне динамичке заштите 3. генерације „Реликт“ која је примењена на тенковима Т-90АМ и БМПТ „Терминатор“. Ова оклопна заштита у просеку повећава еквивалент оклопа тенка за 250-280мм у зависности од места где се уграђује. Остатак текста можете да прочитате на порталу „Руске речи„.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.