Прочитај ми чланак

МАНАСТИР У СРБИЈИ ЗА КОЈИ МНОГИ НЕ ЗНАЈУ,крије тајне састојке за многе болести

0

Црква манастира је посвећена преносу моштију Светог Николаја

Манастир Драча, уједно и споменик културе од великог значаја, припада Епархији шумадијској Српске православне цркве пошто је на свега десетак километара западно до Крагујевца. Црква манастира је посвећена преносу моштију Светог Николаја.

И Кинези долазе у српски манастир по мелеме!

Манастир који је у котлини Драчке реке, на падинама брда Рујевице располаже шумом површине 150 хектара, ливадом 10 хектара, а под њивама је 20 хектара.

Не зна с екада је основан, али се зна да је саму цркву подигао оберкапетан Станиша Млатишума године 1735. на темељима старе цркве. Манастир је први пут поменут у Поменику манастира Врдник крајем 16. века, пишу крагујевцани.рс.

Живопис једног од најочуванијих манастира потиче из 1735. године, а иконостас је са почетка XлX века и састоји се од 36 икона. Конаци су саграђени у XлX веку у народном стилу и у њима се налазе манастирски архив и библиотека. Тешко је страдао у време Кочине крајине када је у њему боравио Коча Анђелковић.

У манастиру се продају лековити мелеми које израђују монахиње манастира. Праве мелеме за хемороиде, опекотине, псоријазу, кожне болести, мелем од кестена за проширене вене, мелем од гавеза против болова и јос прегшт других.

Мелеми се праве од лековитих биљака којих има у манастирској ботаничкој башти у којој узгајају матичњак, невен, рузмарин, жалфију, камилицу, нану, кантарион, мајчину душицу, боквицу… Остале потребне биљке беру по нетакнутим пропланцима планине Рујевице.