Прочитај ми чланак

ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ДАНА у историји Барсе (ВИДЕО)

0

На данашњи дан пре 13 година Лионел Меси дебитовао је за Барселону у Примери, а многи у том случају воле да кажу да је остало историја.

Меси је 16. октобра 2004. године ушао уместо Португалца Дека у финишу меча градског дербија против Еспањола.

Барса је на легендарном ’Монжуику’ савладала домаће минималним резултатом, а Аргентинац је на терену провео последњих осам минута.

Тада 17-годишњи момак дебитовао је неколико месеци раније против Порта, али је тренер Франк Рајкард одлучио да му шансу пружи и у званичном мечу.

Давид Гарсија, леви бек тадашњег противника, одиграо је читав меч за плаво-беле и био је први фудбалер у историји Примере који је имао ту „част“ да чува Месија.

“Сећам се да се спремао да уђе, а ја сам био на страни на којој му је Рајкард давао упуства пре уласка. Проучавали смо противника и већ га упознали у Барси Б. Наш први утисак је био да је он другачији тип играча, одлучан и способан да постиже голове. Мислио сам да је боље да чувам њега, него Роналдиња или Етоа, познатије играче са више искуства. Нисам могао да замислим да ће постати један од највећих свих времена, ако не и највећи”, признао је Гарсија.

Један од саиграча ’Буви’ из Росарија био је Бразилац Жулијан Белети који је најзаслужнији за Месијеву прву титулу у Лиги шампиона – 2006. године у финалу против Арсенала постигао је одлучујући погодак у 80. минуту сусрета на ’Сен Денију’.

“Тог дана када је дебитовао није имао довољно времена, али је показао назнаке оного што смо гледали на тренингу. Он је био другачији од осталих младих играча. Када год смо играли против Б тима или играча до 19 година, сви би били ’стидљиви’ осим њега. Било га је тешко чувати јер, иако је био млад, имао је карактер и квалитет за први тим. Сваке године је желео да буде бољи, увек је желео више. Меси је Пеле моје генерације”, изјавио је Белети.

Једанаест година касније Лионел Меси један је од малобројних играча који конкуришу за најбољег фудбалера у историји ове игре. Освојио је осам титула у шпанском првенству, пет Купова краља и шест националних Суперкупова.

Што се тиче међународних такмичења, Аргентинац у колекцији има четири пехара Лиге шампиона, три УЕФА Суперкупа и један мање трофеј са светских клупских првенстава. Оборио је многе рекорде и чак пет пута подизао Златну лопту, посвећену најбољем на свету.