Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА: Полиција, хрватском „Мишковићу“ и власнику „српске“ „Идеје“ упала у стан

0

У Хрватској је покренута акција Агрокор, нешто пре 06:00 сати јутрос, када је хрватска полиција стигла у Кулмерове дворе, резиденцију Ивице Тодорића.

Како се наводи на мети истраге је између 10 и 20 људи, јавили су хрватски медији.

Три комбија и неколико аутомобила стигла су пред Кулмерове дворе нешто пре 06:00 часова јутрос, док је око сат времена касније неколико комбија ушло на посед Тодорићевих. Неколико чувара остало је пред капијом поседа, а у међуврмену је стигло и још једно возило.

Како наводи регионална телевизија „Н1“ није познато ко је од породице Тодорић у Кулмеровим дворима.

Медији: Приведени сарадници Тодорића

Хрватски премијер Андреј Пленковић није данас коментарисао полицијски претрес самбених и пословних објеката Агрокора. Пленковић је јутрос дошао у владу, али није желео да коментарише истрагу. Према писању хрватских медија, приведена је и Љерка Пуљић, чланица Надзорног одбора Агрокора и десна рука Ивице Тодорића. Полиција је и у кући Мислава Галића, бившег извршног потпредседника концерна за пословну групу Храна, објавио је портал 24сата.хр. А приведен је Томислав Лучић, бивши члан Надзорног одбора Агрокора. Полиција у заједничкој акцији са Тужилаштвом и другим надлежним органима претреса пословне и стамбене објекте бивших функционера Агрокора.

Према њиховим претпоставкама унутра није ни бивши власник компаније „Агрокор“ Ивица Тодорић, ни његова породица.

Адвокати Ивице Тодорића су се појавили на лицу места, чак иако њихов клијент није ту.

Како наводи „Н1“, Тодорић би могао да се налази у Лондону или Београду.

Поводом акције, хрватско Министарство унутрашњих послова је рекло да се она спроводи у тајнсоти и да због тога нису у могућности да дају више информација.

Тужилаштво је саопштило да је реч о криминалистичкој истрази због сумње у почињена кривична дела.

У саопштењу Тужилаштва се наводи да је ово поступање наставак вишемесечних истрага на основу проверених и, како се тврди, потврђених чињеница те је почетак опсежне истраге која обухвата сложене пословне односе у пословном субјекту.

Огласио се и Тодорић

Три сата након покретања велике полицијске акције против бивших чланова управе Агрокора, Тодорић поручује да у Агрокору институције правне државе сигурно неће пронаћи никаква кривична дела, те да је је то притисак политике и медијски линч који је без правосуђа већ донео пресуду.

„Покренули су агресију према мени и људима који, уверавам вас, нису криви. Да су ми пронашли и један евро отуђеног и проневереног новца, већ бих био у затвору. Но то, једноставно, није истина. Реч је о политичком процесу. Нисам спреман да гледам и чекам да се кроз добро познате обрасце, политичким декретима, као у нека мрачна времена, гомила тобожња криминална количина од које се не могу бранити“, навео је Тодорић на свом блогу.

Најавио је да са својим хрватским и медђународним правним тимом спрема обрану и тужбе које ће, у судским епилозима, расветлити и пред правду извести све оне који су криминалним активностима и неуставним законом створили параван за највећу пљачку приватне имовине у сувременој Европи.

То ће, каже, учинити у наредних неколико дана, јер су ми тешко повређена људска права.

„Притом ћу бити доступан и институцијама правне државе, али и саборском истражној комисји или његовим представницима ако га, како је вероватно договорено на суботњем састанку у влади, напрасно укину како би се прикрио криминал и сакрила истина“,навео је Тодорић.

Тодорић најављује да ће се својим јавним деловањем и даље борити за истину која мора зауставити незаконите и противуставне радње и премијера Андреја Пленковића, министара Божиновића и Далић који обилато политички спонзоришу Анту Рамљака и друштво из Агрокора, а који Хрватској наносе несагледиве политичке, привредне и финансијске штете.