Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: ПУПС наставља са растакањем државне имовине

0

Скандал са кашњењем исплате пензија због ангажовања приватне фирме од стране директора ЈП ПТТ „Србија“ Мире Петровић, потврдио је тврдње Двери о намерном урушавању Поште као једног од малобројних стратешких предузећа у државном власништву.

ПУПС је и даље заштићен од свих режима као света крава, тобож као заштитник пензионера. Подсећамо чему служи ПУПС? Пре свега за партијско исисавање пара из јавних предузећа и за поделу партијског плена по министарству без портфеља, које, иначе, нема никакву функцију. Пензионере од октобра 2014. режим поткрада смањењем пензија од 10% до 25% стеченог права, а ПУПС је своју заштитничку улогу ове осетљиве групе најстаријих грађана Србије продао за богате накнаде и партијско поткусуривање по јавним предузећима.

Подсећамо да је награда ПУПС-у за издају преварених пензионера била Пошта Србије, што је бахато потврђено када је уместо лидера ПУПС-а који је прешао у Владу, на чело Поште постављена његова сарадница Мира Петровић. Иако власт непрестано понавља мантру да више неће бити страначких запошљавања и да су конкурси обавезни, јавна предузећа се и даље користе као партијски плен којим руководе нестручни, неспособни и послушни кадрови.

Пример са ангажовањем приватне фирме за испоруку пензија по поштама само је један од примера бахатости, нестручности и партијских комбинација за исисавање пара. Као да Пошта до сада није успешно својим системом дистрибуције испоручивала пензије, него је било потребно да се ангажује приватна фирма.

Подсећамо јавност да је 2015. годину ЈП ПТТ „Србија“ завршила у плусу са добити од 30 милиона евра и подмиреним обавезама према запосленима и држави. И крајем прошле године уплаћено је из профита овог предузећа у буџет Републике Србије.

Колико је бахата власт и неспособност ПУПС-а да руководи једним од најзначајнијих јавних предузећа види се из питања на које никад нисмо добили одговоре, па их постављамо поново:

Да ли је директора обавестила надлежног министра привреде да је у структури укупних прихода скоро 20% дошло од ренте простора у власништву Поште Телекому Србије?

Како је приход од ренте простора Телекому око 26 милиона евра годишње, јасно се да закључити да је свега 4 милиона евра добити остварено из текућег пословања. Нема говора о реалном расту добити. Пошта је у све већој дубиози, јер су стручности и основне делатности занемарене.

Да лије министар упознат да инвестицијом у опрему поштанског центра у Земуну, којом се хвалио партијски директор, а сада министар Кркобабић, коме је у расподели плена по коалиционом споразуму са СНС-ом остала Пошта, су бачене паре за машине за сортирање писама у вредности од 10 милиона евра, а које обрађују само 7% целокупног поштанског саобраћаја? Све остало је уговорна обавеза клијената поште.

Када ће се неко озбиљније позабавити Поштанском штедионицом, која је 43% у власништву Поште, а која је највећа конкуренција Пошти и одузима јој велики приход од функције финансијских услуга Поште? Да подсетимо да „Пост експрес“ обради око 600.000 пошиљака годишње, а приватна фирма Дејли Експрес чак 9.000.000! Да ли могуће да уз такву инфраструктуру и потенцијал конкуренција толико надмаши Пошту у основним услугама?

Уместо да развију и подигну ниво основних услуга поштанског саобраћаја, ПУПС се бави периферијом: отварањем Пост шопова и осигурања у договору са Дунав осигурањем и страначким запошљавањем на најплаћенијим функцијама, док поштанске шалтере не могу да опслуже преоптерећени радиници, јер је на снази „забрана запошљавања у јавном сектору“.

Док је ове власти, државу ће бесомучно пљачкати, функционална државна предузећа уништавати, а запослене понижавати и лоше плаћати. Време је да ПУПС и сви њима слични једном заувек нестану из јавног живота и преселе се тамо где им је место: на оптуженичке клупе за разарање и пљачкање државе.

Информативна служба Српског покрета Двери