Прочитај ми чланак

БУДИМИР ЛОНЧАР: Србији се намеће лажна дилема ЕУ или Русија

0

"Криво је постављена теза, да је Србија између Русије и ЕУ. Заоштреност односа Русије и НАТО неће издржати још дуго. Кретање је такво да већ сада Немачка, Италија и Француска назначавају како се ова криза мора превазићи што пре", рекао је Будимир Лончар, бивши министар иностраних послова СФРЈ на трибини под називом "Међународни односи и антифашизам", преноси Данас.

Лончар је образложио свој став о дипломатској позицији Србије речима да је одабир између ЕУ и Русије „натегнута дилема“. Он је рекао да се Русија осећа као опкољена земља и да је због тога сада у контраофанзиви.

– Кисинџер рекао да се мора ревидирати Атлантизам. Грешка је Клинтона што је проширио Атлантски пакт, јер сада улазе у трбух Русије са Украјином. Кад тад ће доћи до преиспитивања и прилагођавања односа Русије и Запада. Србија не треба да има оптерећење да ли ће са или против Русије. Поглавља 23 и 24 говоре о владавини права, то мора бити предуслов за улазак у ЕУ, а не коси се са добрим односима Србије и Русије – навео је Лончар.

Он је истакао да је Југославија пре распада била на нивоу садашњих чланица ЕУ, западних, а не источних земаља чланица, а да је сада свака од бивших република у економским дуговима и друштвено у великом друштвеном заостатку за Унијом.

– Рат је на овим просторима срушио друштвене вредности, зауставио развој. Цео регион заостаје за просеком ЕУ, Србија 30, Хрватска 20, а Словенија 15 година. Јасно се види шта је задатак, а Русија ту није препрека – поновио је свој став дипломата.

Говорећи о глобалним изазовима изнео је мишљење да је свет данас у средишту нуклеарне кризе и да је то „игра нерава која лако може измаћи контроли“. Сматра да је Кина остварила изванредан економски напредак, као и да је победа Трампа у САД још један фактор који продубљује неизвесност.

– Није Трамп створио ситуацију, већ ситуација Трампа. Неопходно је створити једно велико отворено и фер светско тржиште, а Трамп проглашава протекционизам паролом Америка прва. Данас је мултицентрични свет. Ослабила је средња класа у свим великим и важним чланицама. Завршетком Хладног рата нестао је биполарни поредак, а интервенцијом САД у Ираку завршена је ера униполаризма – подвукао је Лончар.