Прочитај ми чланак

“ПОКРИВАМО 3,8% БУЏЕТА ФАЈНСОВОГ ФИЛМА, то је инвестиција, а не трошак”

0

"Београд је морао да уђе у трку са Будимпештом и посебно Прагом и постане пожељна дестинација за продуценте. О износу се увек може дебатовати", рекао је Вукосављевић

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је да филм који британски глумац и режисер Рејф Фајнс снима у Србији кошта 13 милиона евра, а да је држава за филм одобрила 3,8 процената те суме.

Он је за „Вечерњих новости“ рекао да мисли да је то инвестиција, а не трошак и да је Влада правилно реаговала када је за филм омогућила помоћ из текуће буџетске резерве.

Фајнс добио од Србије 62 милиона динара за филм „Бела врана“.

Министар каже да је то инвестиција зато што закон о кинематографији као стратешки интерес у тој области наводи помоћ продукцији и домаћих и страних филмова у Србији.

„Београд је мора да уђе у трку са Будимпештом и посебно Прагом и постане пожељна дестинација за продуценте. О износу се увек може дебатовати“, рекао је Вукосављевић.

Британски глумац и редитељ добио је држављанство Србије, а решење о пријему у држављанство премијерка Србије Ана Брнабић потписала је 7. септембра.

Фајнс је у Београду снима филм о највећем балетану свих времена Рудолфу Нурејеву. У Србији је 2010. године снимио и филм „Кориолан“.