Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Србија треба да се фокусира на Трампа, Косово више није миљеник света

0

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже да су владе у континуитету, од 2012. године, постигле значајне резултате, пре свега у економским реформама и консолидацији финансијског система, док је побољшана и спољнополитичка позиција Србије. Дачић наводи да би се пропустила велика шанса, ако се не оствари директан контакт са председником САД, Трампом.

Србија може да види боље односе са Америком само ако се фокусира на Трампа и његови администрацију. Кад то кажем, мислим на Тилерсона и Пенса, не на Стејт департмент, зато што у Стејт департменту и даље раде људи који су писали све што се догодило у протеклих 20 – 30 година. Они неће променити своје мишљење ни за јоту. Они и даље мисле да су за све у праву и ако се сада не уради нешто директно са новим америчким председником, мислим да ћемо изгубити велику, велику шансу – рекао је Дачић.


 
Дачић је за ТВ Пинк рекао да се напредак у економским реформама види и кроз предстојеће повећајне плата и пензија.
 
– Сигурно да ће бити оних који ће рећи да није довољно. Наравно да ништа није довољно. Гледао сам статистике из ранијих периода, ми се боримо да достигнемо ниво друштвеног производа из 1989. године. Много нам је потребно да бисмо повратилли тај ниво, али могли смо у још гору ситуацију – рекао је Дачић.
 
Он је додао да 2012. године Србија није могла да финансира буџетски дефицит, док је степен задужености земље био далеко изнад предвиђеног.
 
Дачић је рекао, да идеолошки, из левичарског угла, мисли све најгоре о међународним финансијским институцијама, али да је одређен ниво сагласности са ММФ-ом неопходан.
 
– Присуство ММФ-а је корисно, јер даје потврду да је систем који се гради у складу са међународним стандардима – подвукао је Дачић и додао да су поред фискалне консолидације веома значајне и стране инвестиције у Србији.
 
Са спољнополитичког аспекта, у јануару 2014. године су, подсетио је, отворени преговори са ЕУ.
 
– Нисмо задовољни динамиком, јер је само 10 поглавља отворено, али сви смо свесни да није ствар у техникалијама. Немамо проблем у испуњавању кртеријума, има доста политичких ствари које су ту као Дамоклов мач – рекао је Дачић.
 
Како је додао, за отварање поглавља потребна је сагласност свих земаља, које, каже, гледају поглавља 23, 24 и 35.
 
– Поглавље 35 код свих земаља су била нека техничка питања, а код нас дијалог са Приштином – подвукао је шеф српске дипломатије.

Србија ојачала спољно политичке позиције

Спољнополитичка позиција Србије, истиче, јача је него што је била, али и додаје да наш европски пут не значи да треба да затворимо добре односе са другим земљама, Русијом, Кином…
 
То, додаје, нико не каже отворено, али се кроз поглавље 31, које се односи на заједничку спољну политику, тражи да се спољна политика Србије усагласи са спољном политиком ЕУ, која понекад није у складу са нашим интересима, попут увођења санкција Русији…
 
Дачић је истакао да је наш политички и економски интерес да идемо у ЕУ, али то не значи да треба да се свађамо са другим пријатељским земљама нити ћемо то урадити.
 
Поводом 2025. године, термина који је поменуо председник Европске комисије Жан Клод Јункер, Дачић каже да је циљ Србије улазак у ЕУ, али не по цену занемаривања националних интереса.
 
Он је напоменуо и да ће Србија као чланица морати да доприноси буџету ЕУ, али да ће ипак више добијати него давати.
 
Дачић сматра да Приштини не иде све по плану и да је битно да Србија оствари директан контакт са председником САД Доналдом Трампом.
 
– Очигледно је да приштинским лидерима не иде баш онако како су планирали. Они мисле да су свој посао завршили, да нема више потребе да праве било какве компромисе. Довољно је да се појаве и – ето – сви ће да гласају за њих – рекао је Дачић.
 
Он наводи да се слика променила, да Косово више није миљеник међународне заједнице, а да се на Србију више не гледа као на „лоше момке“.
 
Према његовим речима, разлог због чега је Косово одустало од чланства у Унеску и Интерполу није ни због каквог договора, већ зато што нису имали већину.
 
– Турска неће престати да подржава Косово, али то неће бити једноставно као што је до сада било – наводи Дачић, додајући да се на Косову, у Албанији и у Босни и Херцеговини налазе „они“ против којих се бори председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.