Прочитај ми чланак

ПОЉСКА ОПЕТ УДАРА КОНТРУ ЕУ: „Већ смо примили Украјинце“

0

Варшава -- Пољски министар унутрашњих послова Маријуш Блашчак изјавио је да Пољска неће учествовати у новом добровољном програму прихватања избеглица.

По том програму би се Европска унија обавезала да прими 50.000 хиљада избеглица са Блиског истока и из Африке у наредне две године.

Разлог за неприхватање је, како се наводи, зато што Пољска прима Украјинце а прихватањем муслимана не жели да угрози безбедност Пољака.

„Нећемо декларисати спремност да примимо избеглице зато што смо ми већ примили Украјинце. За нас је приоритет и најважнији задатак безбедност. Нећу излагати Пољаке опасностима због таквих идеолошки мотивисаних концепата као што су релокација, пресељење“, казао је Блашчак након састанка министара унутрашњих послова чланица ЕУ у петак у Луксембургу, јавља пољска приватна телевизија Полсат.

Блашчак је упозорио да је у Пољској тренутно око милион Украјинаца који су побегли из домовине пред, како је казао, руским нападима, а део њих јесу економски имигранти а не избеглице али главно је да се, за разлику од муслимана, јако добро интегришу у пољско друштво.

„Муслиманске заједнице на западу Европе не да се током деценија нису интегрисале са Европљанима, него још ти људи покушавају да Европљанима наметну своје погледе. Чак и да у групама избеглица нема терориста, ти људи представљају плодно тло за муслиманске терористе“, казао је Блашчак.

Пољски министар унутрашњих послова је било какве програме отварања за избеглице из Африке и са Блиског истока, било принудне квоте, било овакве добровољне програме, означио за механизам који не може да функционише.

„То је механизам који ће само поново привући даље миграцијске таласе у Европу. Питао сам током дебате остале министре колико милиона људи из Африке или Азије су њихове земље спремне да приме. Уколико такав механизам буде усвојен неће бити хиљаде избеглица, већ милиони људи“, казао је Блашчак.

Да подсетимо, Пољска се и раније противила квотама ЕУ за прихват миграната, а Европска комисија је покренула и поступак против те земље.