Прочитај ми чланак

ЈАДНА ЈЕ КУЛТУРА у којој су старлете звезде Сајма књига!

0

Гост најновијег издања емидије „Духовна трпеза“ на ТВ „HelmCast“ био је независни издавач и главни уредник „Нове поетике“ Миломир Бата Цветковић и млади писац Александар Богосављевић.

Говорећи о положају издаваштва у либералној економији, која и књигу „третира“ као робу на тржишту, Цветковић је стање илустровао примером да је на минулом Међународном сајму књига одржаном у Београду једна од звезда била старлета Ава Карабатић, а да су на штанд на којем су биле изложене књиге др Војислава Шешеља доведена деца и да га је посетио и српски патријарх!

Држава се не бави културом, не помаже нити стимулише ни књижевна издања од националног значаја, која не прати ни откуп за библиотеке. Упркос том, „Нова поетика“ је успела да пружи шансу ауторима првих књига, водећи рачуна да објављује само квалитетне рукописе.

За осам година рада овај издавач је објавио око три стотине наслова.Међу њима недавно и први роман двадесетшестогодишњег Александра Богосављевића „Црни пас“, писца који је имао храбрости да јавно проговори о, у нашем друштву табуизираном, личном искуству у борби са депресијом, болешћу данашњице.

Роман је наишао на добар пријем код публике, а аутор у емисији описује дуг пут који је морао да пређе како би нашао издавача.У наставку емисије, независни издавач Миломир Бата Цветковић представио је нека од објављених дела у текућој години и гледаоцима представио своју уређивачку политику, која, поред подршке ауторима прве књиге, објављује и рукописе писаца из нашег окружења.