Прочитај ми чланак

НЕЗAПAМЋЕН СКAНДAЛ: Испред пошта широм Србије поново стајали редови пензионерa

0

Пензионери су после неколико година опет у редовима. Чекају пензије. Овог пута узрок чекања су потези странке, која би макар, судећи по свом називу, требало да их највише штити - Партије уједињених пензионера Србије.

Мира Петровић, потпредседница ПУПС-а и дугогодишња сарадница лидера те странке Милана Кркобабића, директно је угрозила управо пензионере намештањем уговора за компанију која не испуњава услове за транспорт и обезбеђење новца и пензија. Испорука пензија каснила је и првог и јуче, другог дана транспорта. Најстарији грађани, који судећи по просечној пензији од 23.000 динара и живе најлошије, нашли су се у вишесатним редовима и то искључиво због бахатог потеза потпредседнице ПУПС.

Петровићева која је директорка “Поште Србије”, уместо да штити кориснике, то Јавно предузеће и поштује закон, урадила је све супротно. Иако је знала да фирма “Инекс плус” не испуњава услове из јавне набавке за транспорт и обезбеђење новца, није одустала, већ је извршила притисак на сараднике у “Пошти” и наместила овај посао вредан преко два милиона евра.

Првог дана исплата пензија (10. октобар) који је и најударнији дан, у преко 50 пошта новац је каснио. Према сазнањима “Блица”, управници пошта почели су да јављају у централу да новац није стигао.

– Пензија нема, а да се народ буни. И јављају, имамо проблем – каже за “Блиц” избор из “Поште Србије”.

Настала је пометња у којој се није снашла ни директорка чије су одлуке до свега и довеле. Извор “Блица” наводи да је коментарисала: “Како су ово могли да ми ураде.”

Другог дана исплата (11. октобра) почиње “консолидација” у редовима директорке и сарадника. Како каже наш извор, компанија “Инекс плус” довела је људе и из других градова да раде, али нико у “Пошти” нема прецизне податке да ли су сви имали лиценцу за тај посао који им је поверен.

Ипак, скандалозније је оно што је после првог хаотичног дана директорка намерила како би сачувала себе, а и оправдала уговор. Како сазнајемо, Мира Петровић издала је интерну наредбу да – време доставе пензија није стриктно.

– То практично значи, кад год паре стигну – добродошле су. Не више у осам, него било кад током дана, односно када ова компанија стигле да развезе новац – наводи извор “Блица”.

Јуче нисмо успели да добијемо директоркину наредбу у писаној форми и није познато да ли је остала само на усменом обавештењу или је оправдање за себе “оверила” и писано. Последњих неколико година постојало је стриктно време за транспорт које је поштовано у минут.

Другог дана пензије су касниле у поштама у Мељаку, Барајеву, Бољевцима, Врчину, Вранићу… Најдрастичније кашњење било је у Четвртом основном суду у Београду, где је новац стигао у 15.45, а пошта ради до 15. У највећу пошту на Карабурми новац је каснио сатима, а пошта у Миријеву пензије је добила око 11 часова, иако је требало у осам ујутро.

Хаос у поштама у многим местима Србије – носили пензије у џаковима, а негде нису ни стигле

Фото: Приватна архива

*Пензије у Београду развозило је 10 „Инексових“ возила, а оптималан број је 19. Од 10 возила, четири су била блиндирана.

*Кашњења су била у скоро свим поштама у старом делу Београда – новац је требало да стигне око осам, а у поште БГД 102 у Клиничком центру и Косте Тодоровића није стигао до 12.45 (радно време поште је до 14 х).

*Пошти у Умчарима нису ни донете паре.

*Пошти БГ 52 у Народних хероја 42 донели у 10.20, требало до 8.30.

*Пошти БГ 62 у Милутина Миланковића донели у 10.50, требало до 8.30.

*Пошти БГ 43 у Јурија Гагарина донели у 13.50, требало до 8.30.

*Пошти 67 „Козара“, Др Ивана Рибара, донели у 13.50, требало у 9.00.

*Пошта БГ 95, Ледине, Обреновачка бб, није добила паре до 15.15, требало до 9.30.

*Пошта Ресник, БГ 137 у Aлександра Војиновића добила дотацију у 9.30, а требало је у 8.00

*Истурени шалтери поште – „Инекс“ дошао по сувишак у 16.05, а шалтер Касациони суд затвара се у 15.00.

*Истурени шалтер Прекршајни суд у Устаничкој, нису дошли до 16.10, а требало је до 15.30

*У општини Вршац и околини, као и целом источном Банату, развожено возилима „Поште“.

*На потезу Ветерник – Футог – Младеново – Бач – Нови Сад – Сремска Каменица – Беочин – Сремски Карловци – Змајево – Бачко Добро Поље – Врбас – Србобран – Бечеј – Темерин – Жабаљ – Чуруг – Ђурђево и у Тителу по плану транспорт је требало да буде окончан до 8.10, али је каснио све до поподневних часова.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су су познати економски стручњаци Бранко Драгаш и Драган Радовић.  У емисије говорило о томе о томе како страни инвеститори (у индустрији алкохола и дувана) пљачкају Србију (00:31:00); колико ће користе имати држава Србије ако сузбије привредни криминал (00:34:00); као и о пореској управи у Данској и у Србији (00:37:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.