НАЈВЕЋА КРИЗА НА БАЛТИКУ: Американци стижу на руску границу

2

Пентагон намерава да у новембру почне са пребацивањем у Летонију 76 хеликоптера „Блек хоук“, „Апач“ и „Чинук“, показују документи америчке морнарице.

У документима се наводи да ће америчка војна техника бити морским путем испоручена из Тексаса у Ригу.

© Flickr/ The U.S. Army

„Команда поморског превоза тражи информације о ценама и доступности теретних бродова… под америчком или страном заставом за превоз око 18,4 хиљаде квадратних метара војног терета (возила, генерални терет и хеликоптери)“, наводи се у захтеву који је објавила америчка морнарица.

На списку технике коју морнарица намерава да пребаци у Летонију налази се 76 хеликоптера, међу којима су разне модификације вишенаменског хеликоптера „Сикорски блек хоук“, опремљеног усавршеним моторима са дигиталним управљачким системом и 12 возила модификованих за медицинске потребе. Осим тога, на списку је 24 хеликоптера „Апач“, као и 12 тешких војно-транспортних хеликоптера „Боеинг Чинук“.

У документу се наводи да су хеликоптери у служби десете бригаде америчког ваздухопловства. На Фејсбук страници ове групе 11. октобра су објављене фотографије припреме за пребацивање у Европу.

 
  • pet

    Mogli su i Rusi da budu na Kubi da ih Putin nije prodao. Isto vredi i za Kosovo i Srbiju. Neka se sami sada vade. Praveci drugome lose nikome ne donosi srecu. Neka mu je sretan susret sa Kolindom.

  • xyz

    Као за Хићу што је важило, важи и за ове глупаве коњокрадице, цео војни парк ће завршити у Курску а топовско месо у снегу или блату а они што преживе е ти ће да причају о доживљајима са зимовања по Сибиру.