Прочитај ми чланак

НАЦРТ НОВОГ ЗАКОНА: Полиција ће моћи да нас снима, прати, слика…

0

Спрема ли се Министарство унутрашњих послова да прошири овлашћења својим припадницима, на начин који доводи питање Уставом гарантована права грађана? Полицијски синдикат Србије (ПСС) тврди да поседује део нацрта измена и допуна Закона о полицији, за које тврде да полицији дају овлашћења до неоправданог задирања у приватност грађана.

Могло би да се деси да буде довољно да живите, радите или из неког разлога боравите у близини председника државе, премијерке, министра одбране и полиције или било које друге штићене личности па да полиција у складу са законом има право да утврди са ким живите, да ли сте икада кажњавани, шта поседујете, али и шта вам се налази у здравственом картону.

То кажу у Полицијском синдикату Србије који тврди да је дошао у посед нацрта измена и допуна Закона о полицији за који наводе да се пише у МУП-у. А таква провера до сада се радила само кад неко жели да се запосли у МУП-у или да носи оружје.

– Када се врше безбедносне провере, неопходна је писана сагласност онога ко даје, што је логично то има већу заштиту по закону о личности… Међутим, та сагласност за овај вид провере није неопходна, грађани чак неће ни знати да ли ће се над њима вршити овај вид провере – наводи потпредседник ПСС Владимир Павићевић.

Нацрт измена, кажу у Синдикату, даје полицији одрешене руке и без судског налога – када добије чак и анонимну пријаву против неког грађанина да је извршио било које кривично дело.

– Полиција ће у потпуности моћи да вас снима, прати, слика, наравно не сва полиција, већ полиција коју буду одредили они. Наравно, то неће моћи да се користи као доказ у поступку, међутим, шта ће нам доказ у поступку ако слике буду излазиле по таблоидима – наводи Павићевић.

Предвиђене измене створиле би полицијску државу, оцењује професор права Богољуб Милосављевић:

– Он не би требало да у овом облику, какав га сад имамо, просто ни да дође на Владу, а камоли да се на Влади усвоји и упути Скупштини. Немогуће је задатке безбедности до те мере постављати као неки примарни циљ, а запоставити елементарне људске слободе и права.

У синдикату тврде, Србија је већ полицијска и једнопартијска држава, а усвајање и би, кажу, само формализовало оно што се њима већ дешава.

– Кад је био наш протест, 13 аутобуса нам је враћено зато што су ујутру у 9 сати звали наше колеге које су уредно платиле аутобус, резервисале аутобусе, звали су их власници фирми, рекли – молим те, пријатељу, немој више да ми долазиш. Они иду по тим фирмама, прете људима – тврди председник ПСС Вељко Мијаиловић.

Да ли је нацрт закона, за који Синдикат тврди да је добио од извора у министарству полиције, аутентичан – у МУП-у не одговарају.