Прочитај ми чланак

ХАЈНЦ КРИСТИЈАН ШТРАХЕ: Србима је Косово отето

0

У интервјуу за „Вести“ Штрахе поручује да право на самоопредељење мора да важи за све народе и не смеју постојати двоструки аршини у примени међународног права.

Зашто би припадници српске заједнице у Аустрији требало да гласају 15. октобра за ФПОе?

– Данас у Аустрији имамо много људи из Србије, који су се изврсно интегрисали, представљају значајан стуб наше земље и дају битан допринос Аустрији. Они су привржени новој домовини. То су веома радни и вредни људи. Уверен сам да многи, који имају аустријски пасош, подржавају слободарце и нашу политику. Ми смо странка која је имала доследан и искрен став када је реч о неправди која је нанета Србији. Србима је у историји често наношена неправда. Веома сам тужан што по питању Косова није пронађено одрживо решење. Мислим да је барем северу Косова требало да се омогући свеобухватна аутономија и право на самоопредељење. То треба омогућити и Републици Српској. Право на самоопредељење често се у говорима дефинише као важна вредност, али када треба да буде примењена онда постоје препреке и то се онемогућује. То видимо и на примеру Каталоније.

Да ли постоје паралеле између тежње за независношћу Каталоније и једнострано проглашене независности Косова?

– На Косову је, супротно резолуцији УН 1244 било једнострано проглашење независности, што је противно међународном праву. У Каталонији је становништво позвано да се изјасни. То шпанске власти нису прихватиле и одговориле су бруталношћу, гуменим мецима и дошло је до кршења људских права. Био сам запрепашћен догађајима, а посебно што ЕУ и аустријска влада нису осудиле насиље. Не сме се газити ногама право на самоопредељење народа. Мора се, посебно у ЕУ, где се демократија држи веома високо, осигурати то право. Не може бити проблем у ЕУ ако региони, у смислу права на самоопредељење одлуче да се отцепе. То мора бити могуће унутар ЕУ у којој су наводно границе пале.

Постоје ли различита међународна права, на Косову је примењено једно, а за Каталонију ЕУ захтева нешто друго?

– Стиче се утисак да постоји право снажних. То је нешто што је негативна околност. Међународно право мора да важи подједнако за све и не сме ту бити никакве разлике. Морају постојати исти аршини. Да постоје различити аршини види се и на примеру Крима где исход тамошњег референдума до данас није међународно прихваћен.

Пошто сте се против једнострано признате независности Косова од стране Аустрије, ако уђете у нову владу, да ли може да се очекује ревизија одлуке некадашње владе канцелара Гузенбауера ?

– Мислим да ревизија неће бити могућа. Међутим, потребно је и важно залагање на међународном нивоу да се пронађе одрживо решење за Косово. Део решења мора бити да север добије право на самоопредељење и најмање статус сеобухватне аутономије. Сматрам да тренутно стање не може бити коначно.

 

Европа је више од ЕУ

ФПОе се представља као странка која је против ЕУ, који су ваши ставови према Унији ?

– Ми смо аустријске партироте и привржени смо својој домовини. Аустрија се налази у срцу Европе и зато смо привржени и европском мировном пројекту. Ми имамо критички став према европским институцијама. Европа је више од ЕУ и њених институција. У ЕУ постоји негативан развој, централистички. Ми кажемо да желимо федералну Европу, мање надлежности Уније, али да оне буду боље испуњене и обављене, посебно када је реч о безбедности граница, економске и финансијске сарадње, борбе против тероризма.

Шта мислите о року који је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер недавно изнео у јавност везано за пријем Србије и Црне Горе до 2025. године?

– Важно је да се ЕУ према Србији понаша уз поштовање и да прихвати да је Србија посебно у југоисточној Европи веома битан фактор када је реч о будућности региона. Треба поштовати и што се Србија одлучила на војну неутралност, као и што има историјске везе са Русијом и то се не сме доводити у питање. Такође је битно да приступни преговори ЕУ даље напредују али без показивања прстом на Србе или гледања на њих са неке висине. Са Београдом треба разговарати уз поштовање.

 

Који су најважнији услови које Србија мора да испуни у приступном процесу и да ли ћете, ако уђете у владу, да се супроставите да признавање независности Косова буде један од услова?

– Мора се заједно са Србима, као и грађанима Косова пронаћи одрживо решење за Косово, које би прихватиле обе стране.

Ту треба додати да у суседној БиХ постоји радикално исламистички развој и мора бити омогућено РС, али и Хрватима да имају право на самоопредељење, односно могућност одлучивања које би водило ка одрживом мирољубивом развоју региона. Србија, наравно, у приступном процесу, посебну пажњу мора посветити социјалним, економским и правним стандардима ЕУ. Међутим Србија је у томе на правом путу.

Мањи порези, већа примања

Да ли је ФПОеспремна да, после избора, преузме одговорност и који су услови за коалицију ?

– Желимо да добијемо што више гласова и будемо што снажнији. Из искуства знамо да се црвено-црна коалиција увек свађа пред изборе и даје разна обећања, а после гласања се више не сећају обећања и поново сарађују. Постоји стрепња да ће и после 15. октобра наставити сарадњу, ако ФПОе не буде довољно снажна. То значи да су промене обезбеђене само са ФПОе. Да би ушли у владу неопходно је да се осигура праведнији развој Аустрије. У томе је директна демократија значајан елемент на којем инсистирамо, али и на растерећењу пореза, безбедности граница. Инсистирамо и на смањењу администрације. Морамо обезбедити боља примања свима који раде, да би и они са мањим платама могли да себи осигурају благостање. Морамо осигурати минималну пензију од 1.200 евра, а не као данас 940. Неопходно је да се мајкама, у стаж, призна и време подизања деце.