СРБИЈА ДАЛА 4 МИЛ. ЕВРА ИНВЕСТИТОРУ ИЗ НЕПАЛА да у Руми направи фабрику резанаца

12

Well, не уме свако да помеша брашно и воду и направи нудле.

У праву је твитераш @PuruJarvi кад тако коментарише најновију инвестицију у фабрику нудли у Руми која је данима била председнички привредни ПР хит, док нису нагрнуле турске инвестиције пристигле са Ердоганом, па потиснуле нудле у други план.

Поменути твитераш има и додатно питање – за овај know how, како да помешате брашно и воду и направите нудле, држава Србија уложила је 4 (четири) милиона евра; паковање нудли кошта 40 центи; колико векова нам треба да нам се инвестиција врати?

Иначе, пре ових инвестиција, а и пре Кунг Фу панде који их је обилато јео, овај изум називали смо резанцима. Нису их правиле само наше баке, него је то умело и свако дете, кад му дају да се игра. Освојен је чак и знатно сложенији степен обраде брашна и воде, познат као српске штрудле.

А онда је дошао непалски инвеститор и налетео на власт државе Србије која му је за тај посао из државног буџета истресла субвенцију од 4 (четири) милиона евра. Непалска компанија “ CG Foods Europe“ која послује у оквиру “ Chaudhary Group“ улаже још пет милиона евра. Власник ове непалске компаније је милијардер Бинод Чаудри који се на Форбсовој листи најбогатијих људи света налази међу првих 50. Поред хране производи и челик, цигарете, техничке уређаје, струју, бави се грађевинарством и хотелијерством.

Како нас извештава њихова ПР служба, а није председник који све чешће преузима те послове, у Србију су решили да дођу јер има добру воду и добро брашно на дохват руке, у Војводини, затим добру радну снагу и повољан географски положај па јој је лако да извози на европско тржиште 80 одсто своје производње.

Посао чист, инвеститор делује кредибилно, наши радници ће да производе нудле и примају плате, председник се опет испромовисао за све паре…

Е, али проблем су управо паре. Нама је објашњавано да се субвенције дају инвеститорима који доносе кноw хов, нове технологије, иновације, нешто што ми не умемо да радимо, па плаћамо да научимо. То би још и имало неког смисла. Али да се то претвори у поклањање новца фирмама које наморавају каблове, зашивају рукаве или праве нудле, то нема никаквог смисла.

Која је рачуница да се из буџета одвоји четири милиона евра новца пореских обвезника да би се подстакла инвестиција једног од 50 најбогатијих људи света у производњу која је све само не иновативна, кад он сам каже како су му овде најповољнији услови? Није га, ваљда, преломило тих четири милиона евра? Или јесте? Зашто, најзад, да не узме овај великодушан поклон кад му се већ даје.

Њему се, дакле, ништа не може замерити. Али зато итекако може држави која уместо да уведе правну сигурност, она је руши; уместо да јача владавину права, она је сваког дана компромитује; уместо да уведе једнаке услове пословања за све, она уводи тоталну партијску сегрегацију – ко је са нама добиће све без обзира на закон, ко није тај нам је непријатељ и нека цркне; уместо да инсистира на образовању, компетенцији и тиме на вишој цени своје радне снаге, она нас рекламира као најјефтиније најамнике у Европи. Може се набрајати у недоглед.

Кад би се ишло нормалним путем, који је сасвим супротан од овог којим власт води ову земљу, инвеститори би сами долазили. Не би их требало потплаћивати, подмићивати, стимулисати, како год то назвали. Тада би се можда и неки домаћи поштени инвеститор охрабрио да отвори фабрику резанаца у Војводини, сигурно му је неки рецепт остао од бабе. Тешко да има куће која тај рецепт са брашном и водом нема стотинама година уназад. Али како ће, ако није друг члан, а није ни страни инвеститор, да улази у ледену воду пуну гладних ајкула. Па кад га нападну, нека преживи ако може. Е зато морамо да плаћамо странцима.

 • konstantin

  Vucic je odavno za psihijatra, pa i za smestaj u ustanovu gde se kosulje vezuju pozadi.

 • grebak grebić

  Срби, бирали смо, па сада једимо што више нудли да би се исплатило!!!

 • Giacomo Casanova

  Zamislite bilo kog predsednika u svetu koji otvara ovakvu fabriku?
  Nemoguće!

  • Zelimir

   Чега се паметан стиди тиме се луд поноси. Тако би се могла назвати политика АВ. Идиот инвестира у стране компаније које са Србским новцем у Србију отварају фабрике, оставрују у Србији профит продајом робе Србским купцима а онда тај профит износе из Србије а Србији остављају ситниш као плате бедним Србским радницима тек толико да преживе да би могли да раде у њиховим Фабрикама отвореним Србским новцем. Како то да само у Србији постоји таква економска политика, да се тога не сетише аустријанци, мађари или било ко други? Изгледа да имамо најпаметинијг председника на свету. Можда и није човек, можда је марсовац? Хебем ли га нешто ненормално јесте али Србин није сигурно.

 • Alek Sutulov

  Питам се, питам се, нису ли ти „инвеститори“, којима држава даје сав новац за покретање производње, само плаћеници домаћих губара на власти?

  • Лав Јеленовић – БИП

   Није ваљда дошло дотле да посумњамо у поштење ове власти? :)))

 • Маринко

  Дај србину 4 милиона евра и направиће фабрику тенкова матер ли ти јхебем фашистичку!!!
  Владика Николај, Небеска литургија:
  ,,И завеза руке у Србина, да не може радит’ ван кулука.“
  Кулук је у Николајево време значио рад за другог газду…

  • brane121

   Ajde molim te…daj srbinu 4 miliona 3 će već da nestanu sledećeg dana. …

  • Маринко

   Тај није србин, тај је другосрбијанац…

  • brane121

   Zovi kako god hoćeš ali to je realnost…

  • урбана герила

   ,,Реалност“ за гледатеље реалих програма! Реалност је и латиница, и дефетизам, и такво размишљање- али за оне који не знају за боље, и мере по себи.

  • Ћирко

   Или напредњак!