ПРВИ ШТАМПАЛИ ПАРЕ, САД ИХ ПРВИ И УКИДАЈУ! У Шведској ускоро потпуно без кеша!

3

Шведска је већ прва у свету по томе што све више избацује кеш из употребе. Сада имају и датум - 2023. године Швеђани ће бити друштво без готовине

За пет година, показује студија, продавнице вероватно неће ни хтети да прихвате кеш у тој земљи.
Студију је радио државни институт за технологију КТХ и у сарадњи са државном економском школом.
Двојица водећих истраживача тврде да ће Шведска постати прво друштво без кеша на свету 24. марта 2023. године.


Ипак, има и оних који упозоравају да колико год продавнице планирају да пређу потпуно на безготовинска плаћања, потрошачи су ипак ти који су главни покретачи ове промене.

– Тренутно, 97 одсто трговаца прихвата готовину, али само 18 одсто плаћања врши се у готовини, тако да су потрошачи покретачка снага – изјавио је Никлас Арвидсон.

Тамо већ постоје и кампање од стране банака и синдиката који подстичу потрошаче да се ослободе кеша.

– Ми смо мала земља која је дуго времена имала стабилну демократију. За нас није проблем да је новац видљив само на интернет страници, верујемо – објаснио један од заговорника новог система.
Упркос досадашњем напретку, и даље постоје оне групе који сумњају. Арвдисон тврди да је реч углавном о старијим људима, особама са инвалидитетом, имигрантима и малим предузећима.
Иронично, Шведска је постала и прва европска нација која је почела да штампа новчанице.

  • sSss

    Pa prelazi se na elektronski i tacno ce se znati ko koliko para ima, odakle stizu prihodi, koliko se gde trosi itd.. cim ti „kapne“ neka kintica sa strane postanes sumnjiv… Sa jedne strane dobra je stvar, sa druge… kontrolisan si 100%… mada i navikli su svedjani na to vec godinama tako da i nije problem.

  • berislav

    Vrlo diskutabilno….samo izgleda da sistem i dalje ostaje isti…..

  • Сарма

    Сада ћете, као сва добра говеда, у ред на чиповање. Касније, када схватите сврху и могућности уграђене технологије, питаћу вас шта вам није проблем и дали вам не смета. У сваком случају срећно вам било.