Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ ТИЛЕРСОНУ: То тако не може, видимо се на суду

0

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у телефонском разговору рекао је државном секретару САД Рексу Тилерсону да су недопустиве акције америчких власти, које су наложиле да се скину руске заставе са зграде Генералног конзулата Русије у Сан Франциску и Трговинског представништва у Вашингтону.

„Лавров је нагласио да се су недопустиве акције америчких власти, које су наложиле да се скину државне заставе Русије са наших дипломатских објеката, који су раније заузети, и потврдио је политику Москве која припрема судску тужбу са циљем враћања незаконито отете руске имовине“, саопштили су у Министарству иностраних послова Русије.

Руски министар је нагласио да је то што раде амерички чиновници у директној супротности са изјавама Вашингтона, које се чују сваког дана, о жељи за нормализацијом односа који никад нису били гори.   

Америчке власти раније су обавестиле руске дипломате да су спремне да врате државне заставе Русије које су скинуте са дипломатских мисија у САД.

„Информисали смо Амбасаду Русије да ћемо са задовољством, када буду желели, вратити заставе руским властима“, саопштили су у Стејт департменту.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном и о ситуацији у вези са иранским нуклеарним програмом, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

„Разговарано је о резолуцији СБ УН из 2015. године о заједничком свеобухватном акционом плану за ирански нуклеарни програм. Лавров је скренуо пажњу да Техеран поштује све своје обавезе из договора и нагласио је да и други ко-аутори договора треба да га поштују“, наводи се у саопштењу.

Лавров и Тилерсон су разговарали и зонама деескалције у Сирији.