ДАЧИЋ: Статус Руског хуманитарног центра у Нишу није решен због страних притисака

7

Београд -- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да статус руског хуманитарног центра у Нишу још увек није решен због тога што се врше велики притици.

„Није решено због тога што се врше велики притисци, што се то питање политизује и што ми не желимо да то питање постане предмет политичких спорова“, рекао је Дачић новинарима у паузи Београдског безбендосног форума.

Он је истакао да то треба да се реши на начин како је то, каже, уобичајено у складу са Бечком конвенцијом.

“Надам се да ће то брзо да се деси”, рекао је министар.

Ивица Дачић: Надам се да ћу бити жив када Србија уђе у ЕУ

Добро је да тема проширења буде у фокусу, то је корисна иницијатива, која показује жељу да се велике земље баве бар једном годишње проширењем ЕУ у нашем региону, каже поторедседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић на Београдском безбедносносм форуму.

Дачић је, говорећи о Берлинском процесу и дометима, између осталог говорио о великој иницијативи за пут Ниш-Приштина-Тирана, који је он, како је рекао, кандидаовао још на првом састанку министара спољних послова балканске шесторке.
– Но, без обзира на то што ће свако да мери неке пројекте и колико су реализовани, мислим да је сама идеја корисна и позивитна за наш регион и захвлални смо свима који су покренули Берлински процес – поручио је Дачић, који је најавио да ће наредне године домаћин главне конференције бити Лондон.

Како је приметио, иако су отишли из ЕУ, нису отишли из Европе и заинтересовани су за наш регион.

Сама идеја да се европске земље баве идејом проширења на Западни Балкан је за нас изузетно значајна и ја у томе видим највећу политичку корист, закључио је Дачић.

Додао је и да су све друго пројекти о којима ће се разговаарти и договарати, те још једном захвалио Немачкој која је тај пројекат покренула.

Како је рекао, нада се да ће бити жив када Србија уђе у ЕУ, јер је био шеф дипломатије кад је процес почео.

– За разлику од Туске – поручио је шаљиво.

Дачић: Амбасадор САД Кајл Скот не треба да се меша у унутрашње ствари Србије

Амерички амбасадор у Београду не треба да се меша у унутрашње ствари Србије, наши амбасадори то не чине, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић поводом изјаве амбасадора САД Кајла Ската о министру одбране Србије Александру Вулину.

Уз констатацију да је Лазаревић одслужио казну, Дачић је рекао да је Рамуш Харадинај косовски премијер који ће тек да је одслужи, док се хрватски генерал Анте Готовина, ослобођен оптужбе за ратне злочине, спрема за председника Хрватске.

Амбасадор САД је на свом Твитер налогу пренео текст „Вашингтон поста“ под насловом „Српски министар одбране хвали осуђеног ратног злочинца“, оценивши да „месеци рада на побољшању имиџа Србије у САД могу бити подривени једном изјавом“.

 • Дуња

  Неке је страа, а неки стисну петљу јер су се обезбедили са руске стране, па може да покаже „странцима“ ово:
  „Изванредан потез је повукао турски председник Ердоган! Он је упутио изазов САД и престао да Американцима издаје улазне визе. Разлог: Турци су због субверзивног деловања ухапсили Турчина који је радио у америчком конзулату у Анкари. Американци су уложили протест и обуставили издавање виза Турцима.
  Контрирајући, Турци су престали да издају визе Американцима и још су им ставили до знања да им амбасадор САД у Анкари није по укусу. Американци су повукли амбасадора, али је главно нешто друго: ни један једини турски политичар није дошао на његов опроштајни пријем.
  Чак то није учинио ни било ко из опозиције!
  Турска постаје велика сила: пружила је отпор фрау Меркел, а сада још реагује на америчке провокације. Америчко тајно подржавање курдских сепаратиста у Сирији уперено је и против независне Турске. Турска са својим партнерима из Астане, Русијом и Ираном, има шансе да опет, као некад, буде велика сила…“