ДА СЕ НАЈЕЖИТЕ: Говор Надежде Петровић који свака Српкиња мора да зна!

14

Речи славне сликарке остаће упамћене у историји нашег народа, а свака Српкиња би морала да их памти и поштује.

Најзначајнија српска сликарка Надежда Петровић рођена је у Чачку 12. октобра 1873. године. Њен отац био је Димитрије – Мита Петровић, а мајка Милева била је сестричина Светозара Милетића. Имали су 13 деце од којих је деветоро преживело. Млађа сестра чувене сликарке била је књижевница Милица Мишковић, а најмлађи брат значајни сликар, дипломата и писац – Растко Петровић.

Онолико колико је памтимо као најзначајнијег нашег уметника с почетка века и као некога ко је поштовао српску традицију а стремио модерном свету, Србија никада неће заборавити ни њен хуманитарни рад.

Надежда Петровић је 1903. године окупила виђеније грађане и изложила своју идеју о оснивању женског удружења чији ће циљ бити јачање националне свести везане за ослобађање „поробљене браће“ под турском и аустроугарском влашћу, али и помоћ угроженима – без обзира на национално и верско опредељење.

На Велику госпојину, 28. августа, у сали ресторана Коларац окупило се скоро три хиљаде жена. За прву председницу изабрана је Савка Суботић, за потпредседницу Делфа Иванић, а Надежда Петровић постала је секретарица удружења.

Назив удружења „Коло српских сестара“ осмислио је Бранислав Нушић, који је написао и прва Правила.

На оснивачком скупу Кола присутнима се обратила чувена уметница. Овако је гласио говор Надежде Петровић:

Па шта хоће од нас бес турске трулежи и шта Европа која у својим недрима милионе својих рођених синова раденика експлоатише за рачун силних богаташа и аристокрације. Зар се ми смемо надати да ће нам просвећена Европа дати помоћ? Зар је њој стало до неколико милиона Срба и других Словена? Отресимо се старог немара, растресимо ланце нехата, приберимо се. На заједнички посао, пригрлимо општу ствар као своју рођену. Закунимо се да ћемо друство одржати са његовом патриотском сврхом док и једна Српкиња траје!

 • Аца Тодоровић

  Овај говор Надежде Петровић од пре 114 година, важи и данас. Као да време за Србију стоји. И данас турски трулеж жели да окупира и пороби Србију а Европу не само да није брига за Србију, као и пре 100 година, већ на све начине гледа да је уништи. Исти су нам непријатељи и данас као и пре 114 година, само је разлика што су на власти безбожни издајници , који не маре за Србију већ се труде да се додворе и турској и европској трулежи.

 • Бели Орао

  Како је лепо кад је ваздух чист, драга Надежда.

  • Зарја, Зарја

   Биљана Ђуровић, професор на ФДУ, глуми у моно драми тако живо и потресно Надежду, смештену у ваљевску болницу и пред саму њену трагичну и прерану смрт, да ти саме сузе теку и не стају.

  • Бели Орао

   Да нам је више Надежди, али их има и данас.
   Велики поздрав.

  • Soko Sokolov

   Тачно!
   Али и у мушком роду!

  • Бели Орао

   Јеси читала овде рад професорке Мирјане Влаисављевић из БЛ. Ако ниси прочитај .

  • Зарја, Зарја

   Поздрав и Теби Бели Орле!