Прочитај ми чланак

БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – Ердоган као домаћин Вучићу у Новом Пазару

0

“Нови Пазар је мој завичај. Ваша срећа је наша срећа, ваш бол је наша бол" - Реџеп Таип Ердоган, Нови Пазар, 11.10.2017.

Било је свакако и других тонова данас у Новом Пазару, али ова порука турског председника некако је најјаче одјекнула у главама присутних Бошњака, бар по еуфорији са којом су је поздравили, а и Вучићу би било мудро да је добро запамти, како би избегао незгодна искушења која му предстоје.

Иако је, нема сумње, био знатно умеренији него приликом прве посете 2011. године, што је више заслуга Русије, односно нових односа које има са Путином, него Србије или самог Вучића, Ердоган није заборавио где је дошао и зашто. Поруку о томе да се Турска враћа на ове просторе пренео је гласно и недвосмислено.

„Драга браћо, Санџак је један од најбитнијих мостова која повезује наше људе који су пореклом одавде и бошњачку мањину у Србији … Надам се да нас нације неће одвајати већ да ће нас Србија спајати”(1), рекао је Ердоган, а на овације новопазараца, стегао је и високо подигао руку Александра Вучића, показујући на тај начин да се осећа “као код куће”, што је у више наврата и нагласио.

Свој осећај “домаћинства” Ердоган је појачао подсетивши на песму „кад погледам са бедема видим диван град“:

„Нови Пазар, мој завичај, мој најмилији град, њега красе манастир Сопоћани и стара тврђава, а најлепша је Алтун-алем џамија”(2), нагласио је поетски расположени турски председник, па се вратио у реалност политике:

“Сви заједно видимо да се ова јака емотивна веза позитивно одразила и на развој наших билатералних односа, јуче смо потписали 12 споразума, а овде смо потписали још четири, дакле за два дана 16 споразума” – истакао је турски председник и наставио – „Са мојим пријатељем Вучићем имамо заједничка мишљења, а да овде имамо посебно место показала су наша браћа овде, као што су то показали целом свету оне тешке ноћи 15. јула”, подсетивши тако на подршку коју је из овог дела Србије добио у ноћи покушаја пуча. Тада су “наша браћа из Санџака” показали да су „искрена и права браћа” казао је Ердоган(3) и јасно поручио да због тога о њима мисли 70 милиона Турака. Као и о онима у Босни, уосталом.

Затим је Ердоган, као прави домаћин, објавио да ће окупљенима Вучић најавити изградњу пута Београд-Сарајево и његову конекцију са овом регијом. „Тај пут који ћемо правити биће пут мира и проспреитета у овој регији” поручио је Ердоган.(4)

Дакле, као што смо и предвидели пре два дана у овој рубрици(5), мада отворено не говори о томе, Ердоган конкретузује формирање тзв. “зелене трансферзале”, поред осталог и у путној инфраструктури. Кад се она оформи све остало иде лакше и брже.

Ово је у свом кратком обраћању потврдио и сам председник Вучић.

„Знам ја да овде нећу бити поздрављен ни упола као Реџеп Тајип Ердоган, али имам довољно храбрости и чисте савести да могу да изађем пред вас и да кажем да сам радио и радим најбоље што могу и што умем у вашем интересу и интересу свих грађана Србије, без обзира на веру и националну припадност”(6) – рекао је Вучић и појаснио идеју и намеру да се овај крај споји и са Београдом и Сарајевом и Подгорицом. А ја бих додао – управо сходно потребама Турске.

Иако је свакако рано за озбиљније оцењивање Ердоганове посете, све изнето указује да се Ердоган није осећао као гост, већ као домаћин у Новом Пазару, што најбоље потврђује то што је након завршеног обраћања окупљенима он, сам без Вучића, отишао на састанак Бошњачког националног већа, где га је чекао његов стари фаворит Сулејман Угљанин! Њихов сусрет за Вучића остаје политичка тајна.

А онај Аћиф-Ефендија као да се руга са оне своје неуклоњене спомен плоче. Аферим ти, Србијо!

(1)​ www.ceopom-istina.rs/vesti/vuchi-gost-erdogana-u-novom-pazaru/

(2)​ Исто

(3)​ Исто

(4)​ Исто

(5)​ www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/analiza-vesti/balkanske-skice-novi-pazar-ceka-erdogana/

(6)​ www.ceopom-istina.rs/vesti/vuchi-gost-erdogana-u-novom-pazaru/