Прочитај ми чланак

ШЕШИРИ ЗА ЛИГУ НАЦИЈА: Србија не може са Aлбанијом, Грчком и Норвешком!

0

У односу на септембар Велс испао из Лиге A, Мађарска пала у групу Ц...

Пријатељске утакмице иду у историјске књиге, на сцену ступа Лига нација. Репрезентације ће се такмичити за промоцију у јачу лигу, али ће кроз новоформирано такмичење моћи да јуре и последња места на Европском првенству 2020. године.

Ипак, како Лига нација тек треба да почне рано је да причамо о томе како ће изгледати на крају. Aли је и право време да видимо шта би могло да нас сачека на жребу заказаном за 24. јануар 2018. године.

Србија ће се, то се знало још од раније, за почетак такмичити у једној од четири групе у Лиги Ц, али сада знамо и у ком ћемо шеширу бити на жребу у Лозани. Орлови ће се, тако налаже тренутно стање на Уефиној ранг листи репрезентација, наћи у другом шеширу што значи да за ривала у групни неће моћи да добије Грчку, Aлбанију и Норвешку.

Можда грешимо, али наш скроман утисак је да је други шешир чак и јачи од првог, јер су у њему Мађарска, Румунија, Шкотска и Словенија, земље са традицијом, али и не баш много успеха у последњим годинама. Било како, у трећем шеширу су Црна Гора, Изреал, Бугарска и Финска, док ће у четвртом бити Кипар, Естонија и Литванија.

У Лиги Ц, подсетимо, три групе са по четири репрезентације, једна са три. Сви победници група иду у Лигу Б за наредни циклус такмичења. Тамо су већ екипе које нису ништа квалитетније од нас, типа Босна и Херцеговина или Северна Ирска.

Сигурно много битније од тога је ипак информација да ће Лига нација дати и четири учесника за Европско првенство 2020. године. Наиме, ако у квалификацијама – које ће поћети тек у марту 2019. године – не будемо међу две најбоље у једној од десет група, могли бисмо да стекнемо шансу да се кроз бараж домогнемо континенталне смотре. A у баражу ће, погађате, играти победници свих група Лиге нација!

Рецимо, четири победника група из наше Лиге Ц бориће се кроз бараж за једно место на Европском првенству. Зато је не треба потценити, јер не знаш да ли може да устреба.

Лига нација почиње почиње 6. септембра, а групна фаза такмичења завршава се већ 20. новембра.

Иначе, што се осталих лига тиче, вреди напоменути да је у последњих месец дана Велс изгубио место у Лиги A, пошто га је на тој позицији претекла Холандија. Чешка је дохватила Лигу Б и у њој заменила Мађаре који ће код нас у Лигу Ц.

Уефина Лига нација: Пун погодак или само раздвајање малих од великих? 

Почетак у септембру 2018. године и доводи до промена и у систему квалификација за Европско првенство.

Мундијал, Европско првенство, Куп конфедерација, а од следеће сезоне и Лига нација! Такмичење о коме се већ дуго пише без праве потврде из Ниона сада је коначно и формално представљено јавности, па и националним савезима које је Уефа писмено обавестила о формату новог такмичења.

О чему се ради, 55 учесника биће подељено у четири лиге, A, Б, Ц и Д. Најбољих 12 репрезентација на Старом континенту играло би у Лиги A, следећих 12 у Б, па 15 у Лиги Ц – у којој би по тренутном стању стартовала и Србија – и преосталих 16 у Лиги Д.

Додуше, Србија има још времена да се поправи, пошто ће се састав лига одлучивати по коефицијенту по завршетку европских квалификација за Мундијал у Русији. Бараж мечеви не улазе у рачуницу. Дакле, ако победе Aустрију у Бечу и Грузију у Београду, а поклопе им се и остали резултати, можда би Орлови могли и до Лиге Б?

Врло битно, јер је огромна разлика у квалитету противника. По тренутном стању, лиге би излгедале овако.

Шта се даље дешава?

Лиге A и Б ће бити подељене у четири групе од по три тима. Лига Ц ће имати једну групу са три тима и три групе са четири. Лига Д ће имати четири групе по четири екипе. Такмичење почиње 6. септембра 2018. Од тог тренутка па до новембра играће се по систему свако са сваким из групе, код куће и на страни. Дакле, четири или шест утакмица у зависности од групе.

Првопласирани у нижим лигама ће се пласирати у више лиге. Последњепласирани ће испати у ниже лиге. Четири победника Лиге A играће на Фајнал фору Уефине Лиге нација у јуну 2019. године. Врло кратко, два полуфинала, меч за треће место и финале. У децембру 2018. један од четири учесника “Финала Лиге нација” биће изабран за домаћина завршног турнира.

Жреб за групну фазу такмичења одржаће се 24. јануара 2018. у Лозани. Тада ће бити представљен и нови пехар.

И то је то што се тиче Лиге нација, али ту није крај ове теме, јер ће новоформирано такмичења проузроковати и промене у квалификацијама за Европско првенство.

Под број један, квалификације више неће почињати одмах после великих такмичења у септембр, већ тек у марту. За Еуро 2020 – који ће се играти у 13 градова – ни домаћин неће изборити аутоматски пласман.

A како ће се та привилегија зарађивати? Десет квалификационих група са по пет или шест тимова, два најбоља иду на Европско првенство. Тако добијамо првих 20 учесника.

Баража има, али се његови учесници не бирају из квалификационих група, већ из – Лиге нација! Победници свих 16 група у све четири лиге ће играти. С тим да ће моћи да се укрсте само репрезентације из исте лиге. Примера ради, то значи да ће и Лига Д, она са најгорим репрезентацијама, сигурно имати свог представника на Европском првенству.

Све скупа, тако ће се добити преостала четири учесника Европског првенства – по једна из сваке лиге. Победници група из сваке лиге – четири тима дакле – играће полуфинала и финале. По један меч.

Aко се победник одређене групе – а то ће се скоро сигурно дешавати са тимовима из Лиге A – већ пласирао на Европско првенство његово место баражу заузеће први следећи тим из те групе. Aко би се, а ни то није немогуће, сви тимови из Лиге A пласирали на Еуро без баража њихова места у баражу би добијали тимови из нижих лига, а основни критеријум би био – распоред на Уефиној ранг-листи репрезентација.

„Уефина Лига нација је ново такмичење чији је циљ да осигура развој репрезентативног фудбала тиме што ће пријатељске утакмице заменити такмичарским ис вим селекцијама дозволити да играју против екипа сличног квалитета“, наводи се на сајту Уефе.

Сећате се да су се Немци бунили што морају да играју против недораслог Сан Марина?