Прочитај ми чланак

ОВАКО ТО ВИДЕ НЕМЦИ: Београд вековима био под Османлијама, а сад Ердоган…

0

Турски ангажман на Балкану је у порасту, оцењује швајцарски дневник Noje cirher cajtung у тексту поводом посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Београду.

Лист наводи и да су турске инвестиције 2016. износиле 1,66 милијарди долара, што је 5,3 одсто укупних турских инвестиција у иностранству.

У тексту под насловом „Ердоган као носилац наде“ Noje cirher cajtung напомиње и да је у делегацији са турским председником допутовало 185 привредника.

Такође, преноси да је председник Александар Вучић најавио да ће бити потписани меморандуми о отварању две фабрике и додао да је 450 турских фирми већ у земљи, као и да инвестицијама турских индустријалаца може да се захвали што су „одређена места на слабо развијеном југу Србије уопште још у животу“.

Према оцени швајцарског медија, владе на Балкану спекулишу да би могле да профитирају од умешаности Анкаре у конфликте на блискоисточном кризном луку.

„Балкан је данас једини регион бившег царства где је спољнополитичка максима ‘нула проблема са суседима’ и спроведена у дело. Ердоган се љути што балканске државе не спроводе баш приљежно забрану школа које финансира Фетулах Гулен“, оцењује лист.

У тексту се подсећа да је Београд од 1521. до 1867. године био под влашћу Османлија због чега, како се наводи, „хришћански Срби гаје мрачну слику османског јарма и због чега их је иритирао неоосмански призвук Ердоганове спољне политике, а још више су му замерали што се солидарише са Косоварима“.

Међутим, примећује и да је сада ситуација опуштена, да људи увече на телевизији гледају турске „ТВ сапунице“, а они који то могу да плате, летују у Турској.

„Турци показују великодушност и праве фондације у болницама и старачким домовима. Овде мало коме смета Ердоганов ауторитарни стил владања, при чему га многи политичари у региону копирају“, оцењује Noje cirher cajtung.