НОВИ ДИРЕКТОР РУСКОГ ХУМАНИТАРНОГ ЦЕНТРА: „Нећемо оставити Србију на цедилу“

9

Београд -- Нови директор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу у интервјуу за Спутњик каже му не пада на памет да некога убеђује да то није војна база.

Долазак Виктора Гуљевича, команданта са Бајкала, у Ниш узбуркао је страсти око Српско–руског хуманитарног центра, наводи Спутњик и додаје да је реч о спасиоцу међународне класе, али и светском стручњаку за лавине, који је докторирао на Иркутском универзитету и који у Министарству за ванредне ситуације Русије ради више од двадесет година.

У интервјуу за Спутњик говори о плановима Центра, будуц́ој помоц́и Русије Нишу, међународној сарадњи у региону, али и о ризичном послу спасиоца у планинама Бајкала.

За Српско- руски хуманитарни центар каже да је веома добро опремљен и даје добро што је у власништву Министарства унутрашњих послова. „Мој главни задатак је да ово постане регионални центар за обуку на Балкану. Ово место има велику перспективу. Сва моја енергија биц́е усмерена на то, а најбољи вид сарадње руске и српске стране биц́е размена искустава међу спасиоцима“, истиче Гуљевич.

На питање да ли је пред долазак ну Ниш провео три дана на брифингу у Москви и да ли му је тамо предочено да многи са Запада мисле да је реч о новој војној бази Русије, он каже да никонијеморао ништада му објашњава јер чита новине.

„Нису ми дали ни инструкције када је у питању политика, ми као Центар, као хуманитарна међувладина организација, тиме уопште не треба да се бавимо. Наравно, увек ц́е бити оних који ц́е, шта год да ја или неко од нас рекао, причати лоше о томе. Шта год да урадимо, тражиц́е оно за шта могу да се закаче да из тога извуку нешто лоше. Не пада ми на памет да то коментаришем, да некога убеђујем у супротно. Знате да је Центар отворен за све, свако може да дође и види“, истакао је Гуљевич.

Он је рекао и да се слаже са ранијом изјавом Дмитрија Рогозина да Центар треба унапредитии да у том смислу из Русије може да стигне још много опреме и технике.

„Али наш задатак није да пошаљемо што више спасилаца који ц́е овде дежурати, вец́ спасиоце највишег ранга који могу да обуче ваше. Желимо да радимо и са децом у школама и на универзитетима, са волонтерским и државним организацијама, циљ је да обучимо што више Срба за реаговање у ванредним ситуацијама. Десет спасилаца из Русије не могу много да учине. Наш циљ није да направимо Центар као што су они у Русији, ми смо велика земља, уосталом, имамо много више новца, вец́ да систем прилагодимо вама у Србији“, казао је Гуљевич.

Он додаје и да је један од циљева Центра да се његове резерве попуњавају. Доћи ће, како каже, нове учионице и опрема. „Што се тога тиче, нец́емо оставити Србију на цедилу. Када једном некоме пружиш руку, наравно да ц́еш наставити то да радиш, тако каже изрека. Центар је формиран као дугорочан пројекат који треба да покаже Србији како да реагује у ванредним ситуацијама, током честих поплава и пожара. Желимо да помогнемо да повратите систем цивилне заштите који сте имали пре распада Југославије“, рекао је, између осталог, нови директор Српско- руског центра у Нишу.

 • tomahawk

  Ostavite nas, kad vas lepo molimo.
  Bolje idite sad odmah nego da vas najure sa motkama.
  Ili mozda cete da odete ko sto su oni vasi pobegli sa Kosova?

  • Зарја, Зарја

   Не препричавати пусте снове.
   Кога то интересује?!
   Никога!

 • grebak grebić

  Најмудрије што је до сада речено. Међутим није свестан са ким има посла. Мисли ли он да Вучић и слични виде то његовим очима? Мој БАЋУШКО добро нам дошао и нека ти Бог помогне да победиш луде главе и опстанеш овде где је народ уз тебе а власт је уз оне који руше српску душу. ПА ИПАК ТИ САВЕТУЈЕМО ДА ПРИПРЕМАШ И ТЕХНИКУ ЗА ОДБРАНУ ЈЕР БРИТАНЦИ И ГЕРМАНИ НЕ МИРУЈУ.

 • mare

  Како брате нећеш видиш да нестајемо и духовно и физички , а наш Путин ништа не ради.

  • Зарја, Зарја

   Како не ради када ради „оп-стоп“, уби се од рада!

  • tomahawk

   Vash Putin???
   hahahahaahahahahaah

  • tomahawk

   Putine, brate nash
   koji jesi u MiGu ili Suhoju na nebesi
   daj rakete tvoje
   daj Tenkove tvoje
   daj vojnike tvoje
   da zavladas ovde i bude volja tvoja od sad pa do ….
   Vojnu pomoc daj nam nasushnu i
   pomozi nam da pokokamo neprijatelje svoje
   kao sto oni pokokashe nas
   I ne okreci nam ledja neg izbavi nas od kauboja..
   Jel je tvoje carstvo rusko od sad pa dok te ne obese nasred Crvenog trga

 • Rastko

  Дајте један Руски хуманитарни центар овамо у Републику Српску.

  • Mile Tranzicija

   Vama braco treba turisticki centar u Republici Srpskoj. Poznato je da Rusi vole lov. Pozovite 5-6.000 Ruskih lovaca da budu Vasi gosti. Lovacku opremu (vozila, municiju I naoruzanje) mogu da ponesu. Zaboga, lov je u pitanju!