Прочитај ми чланак

ИЗА КУЛИСА ПОСЕТЕ ТУРСКОГ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈИ: Ердоган шири Отоманско царство

0

Помпезну дводневну посету председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији домаћа и страна штампа окарактерисала је као неку врсту обнове Отоманске империје, односно намеру ширења политичког утицаја на Балкану јачањем економских веза.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић сматра да је економска сарадња добродошла посрнулој српској привреди, али је лош сигнал радовање Александра Вучића посети Ердогана кога Запад оптужује за гушење демократских слобода.

– Оптужба о тежњи за обновом Отоманске империје оправдана је у једном сегменту, а то је да Ердоган улаже у делове Балкана настањене већински муслиманским становништвом. То потврђује и његов одлазак у Нови Пазар и исказивање бриге за тај део Србије, чиме поручује да на тамошњи живаљ гледа као на своју децу – каже за „Вести“ Јакшић.

Трн у оку Брисела

– Турска у свету предњачи у проценту ухапшених новинара и степену гушења демократских слобода што је удаљава од ЕУ. Ердоган каже да им ЕУ не треба и приближава се Русији и Владимиру Путину који слично влада. Вучићу је омиљен мађарски премијер Виктор Орбан, а сада се радује Ердогану чиме шаље сигнал да је осећа да је близак тој врсти политичара, што није добро – закључио је Јакшић.

Стигли и министри

Турски председник повео је у Србију 185 привредника и осам министара и не крије да је првенствено заинтересована за пројекте везане за Санџак, односно за Новом Пазару најближи аеродром у Лађевцима код Краљева (користи га и Војска Србије) и пројекте аутопутева Тутин – Нови Пазар – Сјеница и Београд-Сарајево.

„Косово је Турска“

Односи турског и српског председника нису одувек били добри. Први човек Турске је 2013. у Приштини пред неколико десетина хиљада Албанаца поручио: „Турска је Косово и Косово је Турска!“

Вучић је тада узалуд тражио хитно извињење.

Бошко Јакшић се осврнуо и на политичку димензију посете Ердогана. Он указује и да је Запад сада све гласнији у оценама да је турски председник искористио прошлогодишњи покушај државног удара за хапшење око 50.000 људи, односно свих који су били макар и мало критични према њему. Јакшић сматра да то указује на његову све ауторитарнију владавину и тежњу за апсолутном контролом живота у Турској, уз обезбеђивање нових председничких мандата после три премијерска.

Србија економски вазал

Министар трговине Расим Љајић нагласио је да ће Србија добити до краја године турске фабрике текстилне индустрије у Лазаревцу и Лебану, као и да ће бити већих улагања у аутомобилску индустрију. Напоменуо је и да су турске компаније заинтересоване за изградњу хотела, некретнине и грађевински сектор.

Међутим, Зоран Прерадовић не верује претерано у економску сарадњу Србије и Турске, као ни у Турски ток.

– Не можемо да будемо партнер земљи са 80 милиона људи и респектабилним економским потенцијалом. Српске фирме могу само да буду подизвођач некој турској компанији, а то је вазални економски однос – каже Прерадовић.

Бошко Јакшић објашњава да Турска тражи нова тржишта за своју робу у подручјима с којима је историјски везана.

– Због ратова на Блиском истоку затворено им је то традиционално тржиште, а имали су и тежак период с Русијом, па им је у економском смислу важан Балкан – каже Јакшић.

Лоша вест

Уредник спољнополитичке рубрике „Нина“ Зоран Прерадовић мисли је да је Ердоганова посета „лоша вест сам по себи“ због ниских демократских потенцијала и зато што је непоуздан чак и за партнере који су му значајнији од Србије, попут САД.

– Турска има интересе на Балкану прво у односу Бошњаке у БиХ, а потом и на Косово – указао је Прерадовић.

Страх од тровача

Ердогана чува чак 50 телохранитеља којима помаже 3.000 српских полицајаца. На ужас возача, раскопане београдске улице су затваране у време његовог проласка, а на крововима су били распоређени снајперисти. Ангажовани су и пробачи хране у страху од тровача. Сусрет са Вучићем догодио се у Палати Србија, где је приређена изложба Архива Србије с хатишерифима, уставима, картама и дипломатском преписком на старотурском и српском језику. Изложен је и турски печат који је користио Милош Обреновић.

Све је чешћа теза страних аналитичких кругова да су „Ердоган, Орбан и Вучић – диктатори у покушају“. Истовремено, корисници друштвених мрежа у Србији објављују фотографије Вучића који је за прошле парламентарне изборе обукао исти сако у коме се Ердоган нешто раније појавио на гласачком месту у Турској.

Међутим, аналитичар Никола Јовановић указује на огромну разлику коју не може да сакрије истоветан сако.

– У првих пет година Ердоганове власти годишњи раст Турске економије био је 6,8 одсто. Под Вучићем, српска економија расте 0,9 одсто – написао је сарадник бившег шефа дипломатије Вука Јеремића.

Није ово 1389. година

Александар Вучић је оценио да су односи с Турском важни за будућност Србије.
– Није ово 1389. година, како неки мисле – поручио је Вучић грађанима.

Ердогана је подсетио да је декларативно подржао његову власт у време неуспелог пуча.
– Немамо ништа ни са Гуленом (наводним организатором пуча), нити било ким другим – рекао је Вучић.
Ердоган је одговорио да смо „после тешког периода дошли ту где смо сада“.
– Желимо да направимо велике кораке на Балкану како би се решили сви проблеми. Зато је потребно и да се између Сарајева и Београда што пре направи пут – поручио је Ердоган српском председнику.