Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Хрватска безочно крије своје злочине у Холокаусту

0

У Хрватској је у току рехабилитација и глорификација усташа и међународне институције морају да се ангажују у вези са овим проблемом, пише амерички онлајн часопис „Таблет“.

У тексту под насловом „Хрватска безочно покушава да избаци из историје своје злочине у Холокаусту“ аутора Менахема Розенсафта, Хрватска је смештена у контекст алармантног и све већег таласа антисемитизма у источној Европи.

Аутор подсећа да су представници јеврејске заједнице, заједно са лидерима српске мањине, бојкотовали протекле две године државне комеморације у Јасеновцу и на тај начин „одбили да одобре историјски ревизионизам са одјеком порицања Холокауста, чији је циљ да се рехабилитују усташе“, које су током Другог светског рата „агресивно и загрижено“ убиле стотине хиљада Срба и десетине хиљада Јевреја.

Истичући да се у Хрватској одвија рехабилитација и глорификација усташа, аутор као први пример тога наводи фудбалску утакмицу између хрватске и израелске репрезентације 2016. године, преноси загребачки портал „Индекс“.

„Хрватски навијачи су скандирали злогласни усташки поздрав ‘За дом спремни!’, а тадашњи хрватски премијер Тихомир Орешковић је седео на трибинама и није реаговао“, пише „Таблет“ и додаје да је након утакмице Орешковић, ипак, издао саопштење у коме је тврдио да он и Влада „осуђују усташе“.

„Таблет“ подсећа да је то учинила и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић током посете Израелу 2015. године, али да се касније у Канади фотографисала са исељеницима који су држали заставу са усташким симболима.

У тексту се подсећа да се Китаровићева похвалила да воли да слуша певача Марка Перковића Томпсона, који редовно глорификује усташе.Аутор указује и да је бивши министар културе Хрватске Златко Хасанбеговић екстремни националиста, који је био на премијери филма Јакова Седлара „Јасеновац – истина“, у којему се Јасеновац не описује као логор смрти у којем су усташе починили тешке злочине, већ као доброћудни радни логор.

У тексту се подсећа да је Хасанбеговић тада похвалио филм, док је амбасадор Израела у Загребу, након што је одгледала филм, у отвореном писму поручила да Седларово дело селективно приказује историју и покушава умањити размере страшних злочина који су почињени.

Аутор текста, који је објавио часопис „Таблет“, детаљно се бави и постављањем спомен-плоче погинулим ХОС-овцима са усташким поздравом у Јасеновцу, те критикује Владу Андреја Пленковића јер спомен-плочу није одмах уклонила.

У тексту се наводи да геноцид над Јеврејима, Србима и другима у Независној Држави Хрватској (НДХ) нису спороводили Немци, већ домаће снаге, те подсећа да су усташе основале неколико логора, од којих је најстрашнији био Јасеновац који је био „Аушвиц Балкана“.

Аутор критикује и актуелну поставку музеја у Јасеновцу, који је више представљен као збирни и радни логор него као логор смрти.Доста простора у тексту посвећено је и антисемитским испадима Фрање Туђмана док је био председник Хрватске, па се тако спомиње његова изјава да је срећан што му супруга није ни Српкиња ни Јеврејка, као и да је умањивао број убијених Јевреја у НДХ, због чега се касније два пута извињавао Светском јеврејском конгресу.

„Туђман је ефективно започео процес претварања усташа у хрватске патриоте, тврдећи да Хрвати фашисти и Хрвати антифашисти заслужују једнако признање за своју службу домовини“, констатује „Таблет“ и цитира „Њујорк тајмс“, који је 1997. објавио да је очигледно да Хрватска није успела да се суочи са својим фашистичким наслеђем и да су Хрвати рехабилитовали хрватске колаборационисте усташе.

„Таблет“ пише да се послератна освета Титових партизана не може изједначавати са усташким злочинима, те да се и у Србији рехабилитују нацистички колаборационисти.

„Прерушавање усташа у националне хероје и узоре има забрињавајуће конотације у земљи и региону, где су етничка мржња и сукоби имали катастрофалне последице, не само током Другог светског рата, него и током балканских ратова деведесетих година прошлог века“, пише портал „Таблет“, који на крају чланка о успону филоусташтва у Хрватској апелује на међународне институције да се ангажују око овог проблема.

Амерички онлајн часопис „Таблет“, покренут 2009. године, један је од најутицајнијих јеврејских медија на свету који цитирају сви, од „Њујорк тајмса“ до Асошијетед преса.

Аутор текста за „Таблет“ Менахем Розенсафт правни је саветник Светског јеврејског конгреса и предавач права на познатим америчким увинерзитетима Корнел и Колумбија.