Прочитај ми чланак

ТРАЖЕ ЗАШТИТУ И ОДГОВОРНОСТ: Мештани куршумлијских села забринути због упада …

0

Председник Месне заједнице Косованичка Рача код Куршумлије објашњава да су мештани овог и околних куршумлијских села надомак административне линије са Косметом узнемирени због недавног упада Албанца са Космета

КУРШУМЛИЈА – То је била смишљена и планска акција, то није наивно урађено. Осим страха и панике међу мештанима причињена је и велика материјална штета, јер је човеку запаљена кућа, његовим суседима 3.500 бала сена а другом власнику помоћни објекат.

Фото: Вечерње новости

Овим речима Драган Рајковић, председник Месне заједнице Косованичка Рача код Куршумлије објашњава да су мештани овог и околних куршумлијских села надомак административне линије са Косметом узнемирени због недавног упада Албанца са Космета, који је у ноћи између суботе и недеље запалио неколико објеката покрај магистралног пута Ниш-Приштина у овом селу причинивши знатну материјалну штету.

– Оно што је најгоре нико нам не објашњава откуда Албанац лута нашим селима. А шта би се догодило да смо ми то урадили тамо, брујала би сва јавност у региону – додаје револтирано један од мештана кога затичемо у центру Косаничке Раче али који не жели да се слика нити говори за јавност.

И док појашњава да се различите верзије упада пиромана са Космета у овом село могу чути, од тога да је пешака кренуо за Ниш, те да је душевно поремећен, наш саговорник који у Рачи живи са супругом и двоје деце, каже да су мештани с разлогом забринути јер , како истиче, на мети пиромана или напада Албанаца, који илегално прелазе администратинву линију могу бити било који објекти али и људи.

Поједини мештани су уверени да је пироман са Космета, како су чули, млађи Албанац, имао помагаче, али они старији и озбиљнији истичу да не желе да шире непроверене приче и стварају панику, већ да захтевају заштиту и да траже одговор на питање како је Албанаца прешао илегално административну линију.

Драган Рајковић, председник МЗ Рача,.

– Иако смо чули да му је одређен једномесечни притвор не треба га пустити док не призна који су му били мотиви али и док не надокнади причињену штету – говори наш саговорник с почетка приче, председник МЗ Косаничка Рача, Драган Рајковић, док Горан Бојовић, чијем је домаћинству причињена штета паљевином 3.500 бала сламе, опомиње да је паљењем објекта и њиховом суседу причињена знатна материјална штета упркос брзој реакцији ватрогасаца.

ПЉАЧКЕ И БЕСПРАВНА СЕЧА ШУМЕ

ПОСЛЕ саслушања од стране основног јавног тужиоца у Куршумлији, четрдесетдвогодишњем Албанцу са Космета који је запалио два објекта у куршумлијским селима одређен је једномесечни притвор, а мештани куршумлијских села уз административну линију опомињу и на честе бесправне шече шуме на овом подручју од стране Албанаца али и недавне учестале пљачке напуштених српских кућа уз саму амдинистративне линије где у месним зјаендицама Мердаре и Рача живи тек око хиљаду мештана.