СРПСКИ МИГОВИ у употреби од јуна 2018. године

2

На војном аеродрому Батајница у току су припреме за обележавање 20. октобра — Дана ослобођења Београда, када ће први пут бити приказани „мигови 29“ који су као поклон, али уз договор да се плати њихов ремонт, стигли из Русије. Свих шест летелица до тада ће бити склопљено.

После ремонта и модернизације авиони ће бити подигнути на ниво „четири плус генерације“, а како се најављује — у оперативној употреби, биће од јуна 2018, преноси РТС.

Salinger Igor / Aermedia.com

Авиони допремљени из Русије незнатно се разликују од четири „мига 29“ које српско војно ваздухопловство већ има.

„Они у овом тренутку имају око 28 година, различита су годишта, допремљени су у летећем стању, нису стајали негде ван ресурса него су били у активном летећем саставу ваздухопловства Руске Федерације“, каже помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

На вежби „Братство авијатичара Русије и Србије“ протеклих дана српски пилоти стекли су нова драгоцена искуства у руским летелицама. 

„Сви пилоти који су досад управљали авионима МиГ-29 који су код нас били у наоружању, неће бити никакве разлике. Ако се било који уређај угради на авиону, кроз систем обуке ће сви пилоти бити обучени и оспособљени за летење на тим ваздухопловима“, каже пуковник Драган Миленковић.

Војно ваздухопловство набавља ловачке авионе после пуне три деценије.

У септембру 1987. на аеродром Батајница слетело је 16 нових авиона МиГ-29. Већ 20. октобра наши пилоти летели су на њима. У НАТО агресији 1999. уништено је 11 авиона, а преосталих пет ремонтовано је 2008. године.

Један авион се срушио приликом увежбавања за аеромитинг 2009. године. Преостала четири авиона МиГ-29 треба да се ремонтују и модернизују заједно са шест који су допремљени из Русије. Биће уложено 185 милиона евра у ремонт, модернизацију и опремање најсавременијим вођеним и самонавођеним ракетама и бомбама, резервне делове и одржавање следећих 14 година.

„Руски специјалисти су извршили провере на четири наша авиона и закључили да је њима могуће продужавати век на 45 година“, каже помоћник министра одбране за материјалне ресурсе.

Ремонт ће радити руски стручњаци у Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“ у Батајници.

 • EUInformerI

  Valstrom i Soini sa državnim vrhom Srbije

  Srbija ostvaruje dobre ekonomske rezultate i pokazuje neophodnu stabilnost, istakli su danas na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ministri spoljnih poslova Švedske i Finske Margot Valstrom i Timo Soini, izrazivši nadu da će doći do povećanja švedskih i finskih investicija u našoj zemlji.

  Kako je saopštila pres služba predsednika Republike, oni su razgovarali o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, kao i o evropskim integracijama.

  Ministri Valstrom i Soini su istakli da su Švedska i Finska pravi primer dobre saradnje, od praktičnih stvari za svakodnevni život stanovnika njihovih zemalja do dubokog političkog razumevanja.

  Oni su izrazili nadu da će doći do povećanja švedskih i finskih investicija, jer Srbija ostvaruje dobre ekonomske rezultate i pokazuje neophodnu stabilnost.

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas Švedskoj i Finskoj zbog podrške Srbiji na evropskom putu, navodeći da te zemlje podržavaju politiku proširenja.

  Sa ministrima Švedske i Finske dogovoreno je unapređenje odnosa, rekao je Dačić i istakao da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao sa svim specifičnosti regiona i naporima koje Srbija ulaže u mir i stabilnost.

  „Nadam se da se neće previše unervoziti slušajući naše priče u regionu. Voleo bih da i naš život bude tako dosadan, da nema problema, kao što je to verovatno u njihovim zemljama. Mi nažalost nemamo dosadnu istoriju, ali što je više učinimo dosadnijom biće nam bolje“, rekao je Dačić.

  Navodeći da je Švedska vodeća zemlja kada je reč o bespovratnoj pomoći Srbiji, Dačić je izneo posdatak da smo dobili više od 250 miliona evra za razne namene.

  On je naveo da je spoljnotrgovinska razmena sa Švedskom nešto veća od 200 miliona evra, a sa Finskom oko 100 miliona evra i istakao da se može raditi na tome da se ona poveća.

 • DIKI

  E pa čestitam, to je bilo baš brzo. uvešćemo mi i BUK-ove i Pancire, proradiće od juna 2118. Moje divljenje kreatorima ove pameti.
  Za ovu pamet je malo 2 noge, mora bar 4 ko’ u magarca. Izvini druže-gospodine magarče što te poredim sa nesojima. Omaklo mi.