Прочитај ми чланак

БИО САМ ВИТЕЗ НА БОЈНОМ ПОЉУ: Насер Орић дао први интервју у којем ликује

0

- Ја одговарам властима БиХ и Хашком трибуналу, а агресорима – зна се како им одговарам - поручио је Орић

Насер Орић, осумњичен за ратне злочине над Србима, дао је свој први интервју после пресуде којом је ослобођен кривице.

Он је за Фактор рекао како ни у једном моменту није помислио да би пресуда могла бити било шта друго до ослобађајућа. Каже како није укаљао руке, да се часно борио и да ће то, будући да је политичка ситуација на Балкану таква, очигледно морати доказивати до краја живота, али да је на то спреман.

Након што су се слегли први утисци, како гледате на данашњу пресуду. Јесте ли били нервозни уочи њеног изрицања?

Нисам био нервозан јер сам на самом почетку, одмах након читања оптужнице знао исход свега овога, зато што сам се осећао невиним и знао сам какви су моји поступци били. Ја сам био витез на бојном пољу и не стидим се својих дела ни у једном сегменту.

Жао ми је што је дошло до избијања рата и што смо морали да се сукобљавамо једни с другима, али нисам ја измислио рат. Жао ми је породица и с једне и с друге стране што су морале да се нађу у овом босанском лонцу, али шта је ту је.

То значи да ни у једном моменту нисте очекивали другачији исход суђења?

Одмах након изношења доказа знао сам да ћемо победити, односно да ће правда победити. Ни у малом мозгу нисам очекивао, нисам имао дилеме нити 0,1 промил да ћемо изгубити овај предмет, јер на основу стања на терену – знао сам све шта се дешавало, тако да не може мени наметнути неко нешто, неку кривицу.

Једино да је ту било нешто политички монтирано, на то ја не могу утицати, али кад су у питању материјални докази нема теоретске шансе да ми докажу ишта.

Министарка правде Србије Нела Кубуровић је изјавила да верује да ће Виши суд у Београду, пред којим се, како је рекла, и даље води поступак против Вас за наводна убиства девет цивила, наставити да води овај случај. Какав је Ваш коментар на ту изјаву?

Ја о томе уопште немам појма. Ја одговарам властима БиХ и Хашком трибуналу, а агресорима – зна се како им одговарам!

Плашите ли се можда нових оптужница? Својевремено је министар унутрашњих послова РС-а Драган Лукач најавио да је у току нова истрага против Вас?

Кад је реч о Драгану Лукачу, ја о злочинцу нећу да причам. Прво он треба да одговара за своја злодела, везано за Приједор, он зна то врло добро. Тако да, уопште ме не може плашити.

Мислите ли да ћете се икад моћи осећати потпуно слободно, да Вам стално “не виси над главом” нека нова оптужница?

Па не мислим, с обзиром на свеукупно стање на Бх. политичкој сцени. Ја сам им најбоља монета за поткусуривање и кад год затреба нека политичка прича, онда они то решавају преко мојих леђа. Ја сам то већ “офрштуљио”, научио, тако да морам сад ове своје жене питати да ли могу оженити још и ову једну адвокатицу да имам, да ми не иду паре из куће.

Хоће ли бити неки конкурс за ту невесту, или како?

Па не знам, ако буде нови процес онда морам себи ове правнице и новинарке… (смех)

На сваком рочишту имали сте велику подршку својих сабораца и представника удружења. Колико вам значи та подршка?

Мени је највећа сатисфакција што су моји борци, моји ратници и њихове породице били сваког момента уз мене, што се каже под јастуком, под главом.

То је оно што ме држи и што ми даје снагу и елан, а све друго што се тиче тих нових наводних оптужница – ја сам ту, ја не бежим. Ја сам се борио за ову државу и планирам у овој држави и да умрем.