Прочитај ми чланак

РУСКИ ВОЈНИ ЧАСОПИС: Српски пилоти мало лете и стари су

0

Руски војни часопис писао о ваздухопловној вежби "Братство авијатичара Русије и Србије - БАРС". "Мали број налета српких пилота, старих око 40 година".

Ради се о часопису „Краснаја звезда“ који је оценио да је обука у руском и српском војном ваздухопловству „радикално различита“ јер српске колеге имају мали годишњи налет од око 20 часова.

„Треба имати на уму да је систем обуке у руском и српском ратном ваздухопловству радикално различит, јер они имају мање налета“, рекао је за тај часопис неименовани руски пилот, учесник вежбе „БАРС 2017“. Он је рекао да српски пилоти имају мали годишњи налет од свега 20 часова лета и да је та чињеница узета у обзир приликом планирања задатака.

Исти лист и раније је имао сличне примедбе приликом заједничког увежбавања пилота две земље.

Приликом вежбе „БАРС 2015“, у октобру 2015, на самом почетку извештаја „Краснаје звезде“ новинар тог листа приметио је да је просечна старост пилота ловачке авијације Војске Србије око 40 година.

„Просечна старост српских авијатичара је око 40 година. Неки од њих су учествовали и о одбрани од НАТО напада на Београд 1999. године. Наши првокласни војни пилоти имају осам до десет година мање од својих колега из Србије“, наведено је у том тексту.

Тада је такође наведено да српски пилоти имају по 12 сати годишњег налета, за разлику од руских колега који годишње у ваздуху проведу између 100 и 150 сати, због чега је унапређење летачких вештина њихов приоритет.

Тактичка летачка вежба „БАРС 2017“, у којој су руски и српски пилоти увежбавали гађања, ракетирања и бомбардовања земаљских циљева из ловаца МиГ-29 и хеликоптера Ми-8, завршена је 7. октобра после тродневних активности на аеродрому код Вороњежа. Пилоти су током вежбе обавили 75 полетања, провели у ваздуху више од 91 часа и дејствовали са 1.096 комада муниције, ракета и авио-бомби.

На вежби је учествовало 14 пилота Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (РВ и ПВО) Србије.