Прочитај ми чланак

ЕРДОГАН СТИЖЕ ВЕЧЕРАС У БЕОГРАД,чува га 50 личних телохранитеља и 3.000 полицајаца

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган стиже вечерас у дводневну посету Србији током које ће разговарати са највишим државним званичницима, учествовати на српско-турском пословном форуму и посетити Нови Пазар.

Ердоган стиже вечерас, а према најама из Београда и Анкаре, званични део посете почиње у уторак, 10. октобра.

Свечани дочек председнику Турске биће приређен у Палати „Србија“, где ће га дочекати председник Србије, а затим ће бити одржан и тет-а- тет разговори Вучића и Ердогана.

Ердоган ће се одвојено састати и са председницом Скупштине Мајом Гојковић, а заједно са председником Србије требало би да учествује и у раду пословног форума.

Другог дана посете, у среду, 11. октобра предвиђена је посета Новом Пазару.

Ердогана ће чувати 50 телохранитеља и 3.000 српских полицајаца

Како су објавиле „Новости“, Ердогана ће чувати најмање 50 личних телохранитеља. У великој делегацији, која стиже у неколико авиона, осим 185 привредника биће и осам турских министара.

Осим Ердогановог обезбеђења, о сигурности сваког његовог корака у Србији додатно ће бринути и око 3.000 наших полицајаца.

С обзиром на то да су политички противници прошле године покушали његову ликвидацију, уопште не чуди што апсолутни лидер Турске толико велику пажњу поклања личној безбедности. Од тог неуспелог пуча у Турској средином јула 2016, Ердоган је значајно појачао обезбеђење, па га у стопу прати велики број телохранитеља.

Брнабић: Са Ердоганом највише о економији

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће током посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана доминирати економске теме и додала да очекује значајне уговоре у домену пољопривреде.

– Разговараћемо и о енергетици, али и имаћемо и политичке разговоре о стабилности у региону. Турска је важан партнер, огромна и јака земља – нагласила је Брнабић.

Инвестиције, Турски ток, пословни форум…

У фокусу посете биће економска сарадња при чему је српска страна највише заинтересована за привлачење нових инвестиција из Турске, а једна од тема биће и енергетика, односно гасовод Турски ток.

У посету Србији са председником Турске допутоваће и 185 привредника заинтересованих да улажу у Србији. Биће одржан пословни форум Србија-Турска и потписан нови Споразум о слободној трговини две земље, а очекује се и потписивање уговора о доласку неколико турских компанија у Србију.

Проширеним Споразум о слободној трговини Србији ће бити омогућен бесцарински извоз у Турску сунцокретовог уља и сировог сунцокрета у одређеним количинима, као и говеђег меса.

Текстилне фабрике

По ранијим најавама до краја године биће отворене две фабрике турских текстилних компанија, у Лазаревцу и Лебану, а постоји интересовање турских компанија и за изградњу хотела, улагање у некретнине и грађевински сектор у Србији.

Робна размена Србије и Турске прошле године је износила око 900 милиона дплара, а процене су да ће ове године премашити милијарду долара. Од јанура до августа ове године Србија је у Турску извезла робу у вредности 442 милиона евра, а увезено је за 284 милиона долара.

У Србији послује више од 70 турских компанија које су инвестирале око 110 милиона евра, углавном у текстилној, прехрамбеној и градјевинској ндустрији.

Ердоган је последњи пут посетио Србију 2010, али тада у својству премијера Турске.

Бројни споразуми на столу

Како је саопштено из кабинета председника Србије, уследиће састанци две делегације и потписивање више споразума између Србије и Турске.

Два председника обратиће се затим медијима на заједничкој конференцији за новинаре.

Посета турског председника договорена је на састанку Ердогана и Вучића у Њујорку, где су учестовали на седници Генералне скупштине УН.

Председник Вучић је том приликом нагласио да ће Ердоганова посета бити потврда великог пријатељства два народа и изразио захвалност турским компанијама које су улагале у најнеразвијенијим местима у Србији.

– Наша земља гаји искрено пријатељство према турском народу и ми данас имамо прилику да започнемо нови процес у нашим односима истакао је председник Вучић.

Уље директно из Србије, не преко БиХ

Како пише РТС, Споразум о слободној трговини из 2010. биће проширен. Уместо у БиХ, па одатле у Турску, од сада сунцокретово уље директно иде из Србије. Како је објавио РТС, Бесцарински ћемо моћи да извозимо 35.000 тона и 15.000 тона сировог сунцокрета.

– Царина је нула, до сад била од 50 до120 одсто, неке друге земље су имале ту привилегију, ми нисмо. Ово је прилика да повећамо засаде под сунцокретом – напомиње министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Без царина ће ићи и пет хиљада тона говеђег меса. Недимовић истиче да Србија има довољне количине за ту квоту.

– Само у пољопривреди, те две ствари вреде 60 милиона евра у роби – додаје ресорни министар.

Министар трговине Расим Љајић наводи да је другог дана Ердогановог боравка предвиђена посета Новом Пазару, разговори са председницима неколико општина из региона, где ће тема бити реализација инфраструктурних пројеката које це Турска финансирати или финансира.

Турске фирме у Србији инвестирале су већ више од 110 милиона долара. Председник Александар Вучић поручује да не сме да се заборави да турске фабрике од Владичиног Хана, Крупња, Житорађе, Лесковца, држе та места у животу.

– У Лебану се за месец дана отвара нови фабрика. Очекујем много инвестиција у Краљеву и Лозници за њих долазе добри дани, у Краљеву две фабрике, 2.000 и 2.500 запослених. Тиме решавамо ствари у Краљеву, близу смо потисивања уговора – напомиње Вучић.

Прошле године размена робе између Србије и Турске вредела је око 800 милиона долара, а циљ две стране је милијарда.

Препрека сарадњи није неслагање о Косову и Метохији. Својевремено је за став Анкаре која је Косово признала, Ердоган рекао да није усмерен против Србије.

Бивши амбасадор у Турској Владислав Јовановић наглашава да економија никада не иде без своје посестриме политике и обрнуто.

– Неки пут иде прво политика. Код Ердогана је то важно, Турска, као и Русија, поново се враћа на свој ранији концепт – блиско иностранство – каже Јовановић и додаје да је она некада доминирала и добрим делом Балкана, Северном Африком, Блиским истоком.

Док је Србији ЕУ циљ, земља у којој Ердоган са својом партијом од 2001. углавном слави на изборима, неславно чека 54 године на вратима Брисела. Поставља се питање како ће се читати посета у контексту компликованих односа Брисела и Анкаре.

– Имамо Русију, Кину и Турску који су директна конкуренција ЕУ и САД, сада је на њима да науче лекцију из историје коју су заборавили – истиче Владислав Јовановић.