Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ и ПУТИНОВ рођендан

0

Свакако најпопуларнији светски лидер, Владимир Владимирович Путин, прославио је 7. октобра свој 65. рођендан и тим поводом примио бројне честитке. Наравно да се тим честиткама придружујемо, да Путину желимо дуг живот, челично здравље, брзу мисао, јасну визију и све остало што му је потребно да православној цивилизацији обезбеди место које јој припада у савременом мултиполарном свету.

Свакако да је тим поводом Путин примио многе честитке, писмене и усмене, искрене и куртоазне, а један од оних који му је честитке упутио у личном контакту био је и српски председник Александар Вучић. Он му је, како нам је рекао и сам, а и преко кабинета, телефонским путем “честитао јубиларни 65. родендан и пожелео добро здравље, политички успех у решавању проблема у свету и даљем унапређењу односа са нашом земљом“(1), што је свакако вредно хвале и радовања не само сваког честитог Србина и православца, већ и сваког разумног грађанина Србије.

Но, оно што Вучићевом лепом гесту даје бљутав укус јесте нескривена намера да од честитке лидеру православног света себи направи политички капитал. Верујем да након завршетка разговора са Путином телефон није ни испуштао из руке већ је одмах окренуо “Курир” коме је дао ексклузивну изјаву тим поводом. Да, “Курир”, не “Информер”, добро сте прочитали. Онај исти лист са којим је, до пре месец дана, директно или индиректно, размењивао вређања на дневном нивоу. Но, то је већ нека друга прича.

У тој сувој ексклузиви Вучић је “Куриру” открио да је са Путином разговарао телефоном око 25 минута и то на руском језику, уз ограду да је “преводилац реаговао једном или двапут”(2).

“Говорили смо о свим темама важним за односе Србије и Русије, о руским миговима и свим нашим ранијим договорима. Био је врло љубазан и исказао захвалност и српском народу и Србији“(3), прилично отворено се похвалио Вучић, до јуче мрским му дневним новинама.

Скроман каквим га је Бог дао, српски председник истакао је (Куриру) и да му је Путин „изразио личну захвалност за унапређење односа Руске Федерације и Србије“ – а цитирао је и наводну Путинову реченицу која му се очигледно највише допала – „Сигуран сам да ће под Вашим руководством Србија и српски народ ићи само напред“(4). Благо Вучићу. Какав слоган за предстојећу изборну кампању.

Председник Србије навео је и да је договорено да се с руским колегом Путином у најскорије време састане како би наставили рад на повећању обима сарадње Русије и Србије у свим областима.

Зашто изношење ових детаља сматрам бљутавим? Зато што, чак и да је Путин заиста рекао оно што му приписује Вучић, а сигуран сам да његове речи нису имале баш ту конотацију, кад човеку честитате рођендан и пожелите лепе жеље, он на њих одговара у складу с тим. Сервирати то, истог тренутка, као политичке ставове у дневном листу свакако није укусно и парада је политичког кича. Истина, од Вучића и не очекујемо нешто друго, али ипак би морао да, пошто је сада председник државе, покаже мало више достојанства у прикупљању поена за свој рејтинг.

Тим пре што је уз његову ексклузивни изјаву “Куриру” дошло готово истоветно саопштење некакве председникове Службе за сарадњу с медијима, како други медији не би остали ускраћени за тако важну похвалу Вучићу.(5) Очигледно синхронизована медијска акција да се неко не би провукао а да не чује!

УПУТНИЦЕ:

www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vucic-za-kurir-sa-putinom-sam-razgovarao-telefonom-oko-25-minuta-i-to-na-ruskom.html
Исто
Исто
Исто
www.politika.rs/scc/clanak/390273/Vucic-Putinu-cestitao-rodendan

БОНУС ВИДЕО

Гост емисије „Интервјуи”, медијске куће „Центар”, била проф. Радмила Тонковић, филозоф, новинар, историчар ваздухоплоства и некадашња Прва дама српског ратног ваздухоплоства – радила је у Команди РВ и ПВО у Београду као овлашћени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике. Све тајне и сва ажурирања коришћења руске технике из Москве ишле у њене руке, а потом у ескадриле и ПВО јединице.

Од стране самих српских пилота награђана је као једина жена у Србији са Златним летачким знаком РВ и ПВО Војске Србије. Професор Радмила Тонковић је и од стране Међународне ваздухопловне федерације награђена престижном Дипломом „Пол Тисандиер“ (“Паул Тиссандиер”), за допринос развоју авијације уопште, а посебно спортском ваздухопловству. – диплома је установљена 1952. године у част Пола Тисандиера, генералног секретара ФAИ у периоду од 1919. до 1945. године.

Такође, Руска државна Дума је г-ђу Тонковић наградила јубиларном Медаљом „Ломоносов – 300 година“ за развој руске науке, културе и историје, а Руска Федерација „Медаљом за развој и учвршћење пријатељства, културних и историјских веза народа Русије и Србије“, коју јој је уручио руски амбасадор у Србији, док јој Руска Федерација додељује још две медаље – „Мир и пријатељство Русије и Србије“ и „Медаљу за заслуге у култури и уметности“.

Проф. Радмила Танковић је и аутор једине ваздухопловне енциклопедије о женама пилотима у свету „Небеске хероине свете”, која је већ у Русији постала универзитетски уџбеник. Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је гл. уредник српског медија „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић. Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.