Прочитај ми чланак

СТИЖЕ НАМ ЕРДОГАН: Шта то значи за Србију?

0

Посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији трасира пут за економску, привредну и трговинску сарадњу између Турске и Србије и подиже је на виши ниво а то потврђује и долазак 185 турских привредника заинтересованих да улажу у Србију, оценио је за Тањуг потпредседник владе Расим Љајић.

Љајић је додао да ће са турским председником, који ће у Србији боравити 10. и 11.октобра, доћи и представници и власници великих турских компанија из различитих привредних области, од грађевинарства, туризма, пољопривреде до прехрамбене индустрије и металског сектора.

Фото: Бета

Стижу и инвестиције

Они ће се, како је навео Љајић, састати са партнерима из Србије и разматрати могућности за инвестирање у српску привреду.

– Биће потписани уговори о доласку појединих компанија у Србију, а о којим компанијама је реч биће објављено приликом сусрета двојице председника – рекао је он.

Према Љајићевим речима, баш пред Вучићем и Ердоганом ће бити потписан и један од уговора који ће обезбедити инвестиције од око 35 милиона евра.

Он је изразио уверење да ће се након Ердоганове посете и друге турске компаније одлучити да инвестирају у Србију.

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникације подсетио је да је у текстилном сектору до сада остварена највећа сарадња са турском привредом, као и да ће сусрет српског и турског председника, како је рекао, убрзати оно што је већ започето и отворити перспективе за сарадњу и другим привредним областима.

– До краја године биће отворене две фабрике текстилне индустрије, у Лазаревцу и Лебану, а имамо најаве и за неколико других општина и градови и ти разговори су у завршној фази – најавио је Лајић.

Сарадња већ постоји

Он је указао и на велике инвестиционе пројекте турских компанија и у другим привредним областима, као што је аутомобилска индустрија.

– У Владичином Хану се прави нова и проширују капацитети постојеће фабрике. Постоји интересовање турских компанија и за изградњу хотела, улагање у некретнине и грађевински сектор у Србији и о свему томе ће се разговарати приликом ове посете. Надам се да ћемо конкретизовати многе раније започете договоре – навео је Љајић.

Потпредседник владе нагласио је привреде двеју земаља већ сарађују, као и да су прошле године оствариле робну размену од око 850 милиона евра, док ће ове године, како је рекао, та цифра достићи близу милијарду евра.

Љајић је уверен и да ће новим Споразумом о слободној трговини, који ће бити потписан током боравка турског председника у Србији, робна размена значајно порасти следеће године.

За потпредседника владе Ердоганова посета у билатералним односима Србије и Турске има значај и са политичког аспекта јер, како каже, отвара пут и другим видовима економске сарадње.

– То је сигнал за све привреднике у Турској да је Србија стабилна и пријатељска земља у коју је пожељно инвестирати и да је овде профитабилно улагати – навео је саговорник Тањуга.

Важан гост

Долазак Ердогана у Београд је важан и са становишта политичке и друштвене стабилности јер Србија, како је навео Љајић, још једном демонстрира апсолутну спремност да сарађује са земљама из региона око очувања тог циља.

– У условима опште нестабилности која, на жалост, постоји у многим деловима света, стабилност је сада од пресудне важности. Очувању безбедности и сигурности свака земља мора примарно да приступа, а сусрет српског и турског председника јесте допринос укупној стабилности у свету – сматра Љајић.

Осврнувши се и на утицај који Ердоганова посета може да има на Србију ако се узму у обзир тренутна ситуација на Блиском истоку и однос Турске са Европском унијом и са Русијом, Љајић је нагласио да се свака земља руководи сопственим интересима у формулисању спољне политике и да Србија мора да проналази нова тржишта као би опоравила своју економију и учинила је конкурентном.

Љајић је рекао да није тајна да је улазак у ЕУ основни спољнополитички приоритет Србије и да је Немачка наш главни спољнополитички партнер и водећа земља с којом остварујемо највећи обим спољнотрговинске сарадње коју нико не може да надомести, али и да Србија мора да отвара и нове путеве за извоз.

Може и боље

Он је додао да је Србија повећала извоз у Турску за 7,5 пута, са 32 на 243 милиона евра у односу на 2009.годину, али су то, према Љајићевој оцени, још увек мале цифре.

– Тачно је да 65 одсто робне размене остварујемо са земљама ЕУ, али морамо да диверзификујемо наше приоритете. Ово је начин да водимо политику која не угрожава оно што јесу приоритети, а с друге стране отвара могућности да пласирамо нашу робу, да повећамо извоз и омогућимо привлачење нових инвестиција – рекао је потрпедседник владе.