Прочитај ми чланак

РАМА: ЕУ нефер, преговара са Србијом и Црном Гором

0

Премијер Еди Рама критиковао је Европску унију зато што визну либерализацију у Приштини условљава демаркацијом са Црном Гором.

Истовремено, како каже, ЕУ преговара са Србијом која, како каже, није чак ни признала косовску независност, а “камоли границе са Kосовом”.

 

Сматра и да није фер то што ЕУ преговара о прикључењу Црне Горе и Србије ЕУ, али не и са Албанијом, која је, према његовим речима, отишла даље у спровођењу правосудних реформи од званичне Подгорице.

Рама је у интервјуу за бечки Стандард потврдио да када говори о “малим унијама” мисли на Kосово јер, како каже, више не живимо у комунизму и можемо слободно да говоримо.

„Преци младих Kосовара живели су у једној држави у којој њихова народна припадност и статус републике нису били признати. Сада имају своју сопствену државу, али су затечени у лебедћем стању. Они су једино становништво у читавој Европи које не може да изађе из своје земље и то због неке глупости! Њима су постављени услови за добијање безвизног режима. ЕУ је рекла: морате најпре да имате споразум о демаркацији са Црном Гором, а истовремено Унија преговара са Србијом, државом, која није чак ни признала Kосово, а камоли границе Kосова“, прецизан је Рама.

Премијер Албаније каже да ће се, без обзира на то шта неко каже, увек бринути о Албанцима који живе у другим државама јер је то, како објашњава, прописаном албанским уставом.

Устав Албаније, према његовим речима, предвиђа да се албанска држава брине о свим Албанцима, који живе у другим земљама у иностранству и подвлачи да ће он то увек чинити, шта год други рекли, те је критиковао политику проширења ЕУ и заложио се за Европу различитих брзина.

Рама, који се залаже за „унију“ са Kосовом, ако не дође до прикључења држава Западног Балкана ЕУ, тврди да не расту страхови од „спајања Албаније и Kосова“.

„Није тако да то желим, али се ради о логици. Kосовари су били под веома бруталним режимом и нису могли да иду у Европу, а сада имају сопствену државу и поново не могу да путују. Постоји не само умор од проширења, већ и умор од стрпљења“, навео је.

Рама сматра да је све то неправда и да би његов став био исти и да је слична неправда учињена Србији.

„И да је Србија излована рекао бих: Kаква је то глупост“, тврди Рама.

Говорећи о Албанцима у Македонији, Рама сматра природним то што су тамошњи представници албанских политичких партија, након парламентарних избора, од Тиране тражили мишљење како да поступају када је реч о формирању владе.

Не верује, каже, да би био скандал ако би се аустријска влада залагала за Аустријанце изван своје државне територије.

Албанци у Македонији нису мањина, каже, вечх конститутивни народ, и “ако се њима помаже онда се помаже и учвршћивању Македоније”.

Рама тврди да тзв. “тиранска платформа” није разлог што бивши премијер Никола Груевски, са којим нема конфлит И био му је пријатељ, више није на власти.

То што је Тирана помогла Албанцима из Македоније не види као мешање у унутрашње ствари друге земље.

“За нас је Македонија централна и свака претња интегритету те земље била би опасна по цео регион“, навео је Рама.

О договору са косовским премијером Рамушем Харадинајем да треба олакшати “граничну контролу” Рама каже да Албанија жели да “граница са Kосовом” буде по моделу оне између Аустрије и Ссвајцарске.

„Желимо лакше управљање границом, не баш без контроле. Међутим две стране ће бити спојене”, рекао је албански премијер и додао да је Тирана спремна да такав систем контроле успостави са свим земљама региона.

Рама каже да се залаже за “Европу различитих брзина” и додао да се са ЕУ никада не зна, јер она стално мења своје ставове и услове.

“Процес проширења је све више нефер и за државе постао је све мање предвидив. Ту се не ради само о Албанији, већ то има везе са Европом“, навео је и додао да изјаву председника ЕK Жан Kлод Јункера о перспективи пријема у чланство земаља Западног Балкана до 2025.

Тумачи да он никога није искључио из тог процеса, вечх је посебно истакао Србију И Црну Гору које већ преговарају о чланству.

Сматра, међутим, да ЕУ мора да се реформише.

Уверен је да ће поновно успостављање “осовине Берлин и Париз то подстаћи”, Рама каже да очекује промену курса по питању стратегије проширења, те да је важније шта Европа ради, а не шта Европа каже.

„У случају Албаније то је потпуно нефер. Албанија је много пре Црне Горе била чланица НАТО. Уз то смо даље поодмакли у одлучујућим правосудним поглављима од Црне Горе. И Србија мора још да спроведе те реформе. Ми смо то већ учинили. Фантастично је што те земље преговарају, али је нефер што ми то не чинимо”, закључио је Рама.