Прочитај ми чланак

НИЈЕ ЕУ ПРЕСУДНА: „Квебек и Шкотска могу, Косово и Каталонија – не“

0

Коментаришући став Европске комисије по коме Каталонија и Косово нису за поређење, академик Тибор Варади је навео да паралела између Каталоније и Косова није једноставна, али није ни без основа.

– Устав Шпаније и Устав Србије не познају могућност референдума о независности, каже професор међународног права Тибор Варади. Он је додао и да се по томе Косово и Каталонија истоврсни случајеви.

– Ако би се грађани Квебека или Шкотске путем референдума изјаснили за независност, то би била једна опција дозвољена уставом. Устав Шпаније и Устав Србије не познају такву могућност – и по томе су Косово и Каталонија истоврсни случајеви. Чињеница је да Шпанија (и тиме за сада и Каталонија) унутар ЕУ нема релевантност када је реч о проглашавању независности. Припадност ЕУ има, наравно, бројне правне последице, но не видим како би припадност ЕУ могла да утиче на међународноправну процену проглашавања независности – истиче професор Варади.

Званичници Европске комисије рекли су раније да је Каталонија унутрашње питање Шпаније, чланице ЕУ, и да се не може поредити са „случајем Косова“ о чијем је једностраном проглашењу независности 2008. године Савет министара ЕУ заузео став да је то „јединствен случај“ који не може послужити као преседан.