Прочитај ми чланак

СУМРАК СРПСКИХ МЕДИЈА: Како је нови шамар из САД представљен као подршка Србији

0

Вест да је 14 чланова Конгреса САД упутило писмо државном секретару Рексу Тилерсону у којем позивају на обнављање политичке пажње Балкану и додатну подршку Србији, потпуно је разоткрила медијску окупацију у Србији.

Под насловима као што су „Конгресмени Тилерсону: Подржи Србију, то је у интересу САД“ или „Победа наше дипломатије, стиже подршка из Америке“ или „Српски лоби на делу, Америка нас подржава“, домаћи медији су сакрили најаву нове америчке офанзиве и жестоког притиска на Србију, који за циљ имају два главна циља: отерати Русију са Балкана и убрзати пријем лажне државе Косово у Уједињене нације.

Ево шта пише у писму „подршке“:

„Србија је и највећа земља на Балкану и политичка окосница целог региона. Значај региона Балкана показивао се кроз историју: са изостанком балканске стабилности, биће угрожена европска стабилност“, наводи се у писму чија су прва два потписника копредседавајући српског кокуса Тед По и Емануел Кливер, преноси Глас Америке.

Конгресмени наводе да Балкан и даље оптерећују духови сукоба из прошлости, а да затегнути и непотпуни односи Србије и Косова остају кључна препрека за стабилност целог региона. Они цитирају речи председника Србије Александра Вучића, који је прошлог месеца, навео да ће његова влада у односу на то дуготрајно питање заузети „озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалистичан, окренут ка будућности“.

„Верујемо да је у интересу Сједињених Држава да подрже тај приступ чији је циљ промовисање трајне стабилности и узајамног поштовања уз обезбеђивање спремности српског руководства да га спроведе“, оцењује група конгресмена.

Другим речима, Тилерсон има за задатак да Вучићу заврне уши због куповине авиона МИГ 29, затражи му да затвори руски хуманитарни центар у Нишу, погура „унутрашњи дијалог о Косову“,примора нас да одустанемо од Републике Српске, Срба у ЦГ и на северу Космета и да тражи де факто чланство Београда у НАТО пакту.

То је та подршка америчке дубоке државе, који су српски медији срамотно представили као подршку из Вашингтона.